14 iul. 2025 | 14:51

Zeci de unităţi comerciale de pe litoral, închise în ultimele zile. Valoarea amenzilor depăşeşte 1,2 milioane de lei. Ce au găsit inspectorii ANPC în restaurante

NEWS - HP
Share
Zeci de unităţi comerciale de pe litoral, închise în ultimele zile. Valoarea amenzilor depăşeşte 1,2 milioane de lei. Ce au găsit inspectorii ANPC în restaurante
ANPC a închis temporar 28 de unități comerciale de pe litoral (Sursa foto: Capturi video ANPC)

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au efectuat verificări ample pe litoral în perioada 7 – 14 iulie, în cadrul Comandamentului Litoral 2025. În total, au fost desfășurate 261 de acțiuni de control, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 38 de verificări pe zi.

ANPC a închis temporar 28 de unități comerciale de pe litoral

În urma neregulilor constatate, 28 de unități comerciale au fost sancționate cu oprirea temporară a activității, fiind descoperite numeroase deficiențe, precum lipsa autorizațiilor, produse fără etichete de identificare, spații insalubre și condiții improprii în bucătării, camere și grupuri sanitare.

Potrivit reprezentanților ANPC, „comisarii ANPC au întocmit documente pentru 201 amenzi contravenționale, în valoare de 1.206.000 lei, și au emis 88 de avertismente. Au fost retrase alimente pentru casare în valoare de 72.571 lei și marfă retrasă temporar de la comercializare în valoare de 9.875 lei.”

Ce au găsit inspectorii ANPC pe litoral

Printre cele mai frecvente nereguli identificate de ANPC se numără:

  • lipsa autorizațiilor emise de autoritățile locale, ANSVSA sau ISCIR;
  • produse nesigure: materii prime depozitate necorespunzător, produse fără informații de identificare sau etichete de valabilitate;
  • practici comerciale înșelătoare, cum ar fi diferențe între ingredientele menționate în meniu și cele utilizate efectiv ori servirea separată a cărnii față de ciorbă;
  • meniuri incomplete, fără lista ingredientelor, valorile nutriționale sau fără mențiunea folosirii de produse congelate.

Echipele de control au mai identificat numeroase probleme de igienă și siguranță: blocuri alimentare murdare, frigidere ruginite, vase de gătit deteriorate, spații insalubre, instalații electrice periculoase, camere fără lenjerii curate, mobilier degradat, saltele pătate, grupuri sanitare în stare necorespunzătoare, șezlonguri cu vopsea exfoliată și număr insuficient de toalete raportat la capacitatea plajei.