21 mart. 2025 | 15:08

Vouchere de vacanță 2025. În ce condiții bugetarii și-ar putea plăti întregul concediu cu propriii bani

Știri social
Vouchere de vacanță 2025. În ce condiții bugetarii și-ar putea plăti întregul concediu cu propriii bani
Autoritățile vor să simplifice procesul de acordare a voucherelor de vacanță

Guvernul pregătește modificări importante privind modul în care vor fi acordate voucherele de vacanță în 2025. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat recent că normele de aplicare ale acestor beneficii vor fi stabilite în cel mai scurt timp, iar una dintre variantele analizate presupune ca beneficiarii să-și achite mai întâi concediul din propriul buzunar, urmând ca ulterior să primească suma de 800 de lei ca decont.

Cum vor putea fi folosite noile tichete de vacanță

Ministrul Bogdan Ivan a explicat că se caută cea mai simplă și eficientă metodă de implementare a sistemului de vouchere pentru a evita birocrația inutilă și pentru a facilita accesul angajaților la acest beneficiu.

„În cel mai scurt timp, săptămâna viitoare o să fie o întâlnire finală, după ce colegii de la Ministerul Economiei și Digitalizării au dezbătut cu colegii din Ministerul de Finanțe și cu toate structurile profesionale și cu companiile de eticheting”, a declarat ministrul, subliniind că normele de aplicare vor fi clarificate cât mai curând posibil.

Citește și: Restaurantele și magazinele din România care primesc vouchere sociale în 2025. Unde poți plăti cu cardul oferit de stat pentru o masă caldă

Una dintre principalele opțiuni luate în calcul presupune ca beneficiarii să-și plătească vacanța, să prezinte factura angajatorului, iar apoi să primească suma de 800 de lei odată cu următorul salariu.

„Cea mai apropiată de fezabilitate, din punctul meu de vedere, după discuțiile tehnice cu colegii mei, e aceea în care omul ajunge să-și plătească sejurul, să vină cu factura către companie și ulterior, la următorul salariu, să primească cei 800 de lei”, a explicat ministrul Economiei.

O altă posibilitate analizată este aceea de a oferi tichetele în avans sub formă de vouchere electronice, urmând ca angajații să demonstreze ulterior că le-au folosit pentru servicii turistice eligibile. Însă această variantă ridică anumite provocări logistice și de verificare.

Citește și: Ce poţi cumpăra cu voucherele sociale, în 2025. Lista este mai scurtă

„Sunt și alte opinii care spun că ar trebui să fie făcută o formulă în care să se dea în avans acei 800 de lei sub forma unor vouchere, iar ulterior va trebui să demonstreze angajatul că a folosit acele vouchere”, a precizat Bogdan Ivan.

Cine poate beneficia de voucherele de vacanță

În orice caz, autoritățile își doresc să simplifice cât mai mult mecanismul pentru ca atât angajații, cât și angajatorii să nu fie împovărați de proceduri birocratice.

„Ce e foarte important e faptul că noi căutăm să facem cât mai simplu acest mecanism, nici să-i punem pe inspectorii ANAF să-i caute pe oameni dacă și-au depus sau nu facturile, nici să-i încurcăm la nivelul în care să punem angajatorul să verifice fiecare factură. Așa că mecanismul cel mai simplu va fi cel în care omul arată că a făcut cheltuiala și luna viitoare intră pe card 800 de lei”, a mai declarat ministrul.

Citește și: Vouchere de 20.000 de lei pentru românii cu aceste probleme. Echipamentele pe care le poţi achiziţiona cu ele

Voucherele de vacanță sunt acordate angajaților din sectorul bugetar, care pot folosi aceste fonduri pentru a-și achita servicii turistice pe teritoriul României. Prin această măsură, statul își propune să sprijine turismul intern și să stimuleze economia locală.