21 mai 2025 | 20:59

Verdict în cazul „Educației Sexuale” ca materie în școală. Ce spune Daniel David despre introducerea disciplinei, după modelul francez

Știri social
Verdict în cazul „Educației Sexuale” ca materie în școală. Ce spune Daniel David despre introducerea disciplinei, după modelul francez

Subiectul educației sexuale în școli continuă să provoace dezbateri aprinse în România, însă ministrul Educației, Daniel David, a venit cu o poziție clară în această privință. În cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, oficialul a declarat că nu susține introducerea în curriculum a unei discipline numite „Educație sexuală”, după modelul aplicat în Franța, motivând că această denumire a fost deja excesiv ideologizată în spațiul public românesc.

Daniel David, despre „Educație Sexuală” în școli

Ministrul a explicat că orice încercare de a introduce o disciplină cu acest nume generează controverse și reacții care depășesc sfera academică și științifică, complicând serios procesul de implementare.

„În forma de educaţie sexuală, eu nu susţin introducerea în curriculum o disciplină cu acest nume dintr-un simplu motiv: s-a ideologizat discuţia foarte mult şi orice încercare de a o pune disciplină sau să poarte acest nume generează discuţii care nu mai pot fi controlate ştiinţific sau curricular, nu ai cum să le controlezi!”, a afirmat Daniel David.

Totuși, ministrul Educației nu respinge ideea transmiterii unor informații utile despre sexualitate, intimitate și sănătate reproductivă, ci pledează pentru o abordare mai pragmatică și neutră ideologic. El consideră că aceste noțiuni ar trebui să fie parte integrantă dintr-un concept mai larg, acela de educație pentru sănătate, care să cuprindă aspecte relevante din punct de vedere medical și psihologic.

„Dar am spus că o educaţie sexuală necolorată ideologic, ci foarte pragmatică, naturală, să ştii lucrurile importante pentru un om în viaţa asta, trebuie să existe în curriculum. Dar acele lucruri trebuie făcute ca unităţi de învăţare, fără ingerinţe ideologice, prinse în discipline de biologie şi în discipline pe care aş vrea să le avem, care să poarte numele de educaţie pentru sănătate”, a adăugat ministrul Educaţiei.

O soluție de compromis

Această perspectivă vine într-un moment în care tot mai multe voci din societatea civilă, dar și din rândul părinților, solicită claritate și coerență în ceea ce privește modul în care copiii și adolescenții sunt informați despre aceste subiecte. Lipsa unor noțiuni elementare poate duce la vulnerabilități, confuzii și riscuri pentru tinerii aflați în perioada de formare, spun anumite voci.

Prin urmare, decizia ministrului Educației reprezintă un compromis între necesitatea informării corecte a elevilor și dorința de a evita conflictele ideologice care pot afecta climatul educațional. În locul unui curs intitulat „Educație Sexuală”, sistemul educațional ar putea beneficia de o materie echilibrată, cu accent pe sănătate, responsabilitate și înțelegerea propriei dezvoltări fizice și emoționale.