Vântul solar, filmat așa cum n-a mai fost niciodată: Imaginile care pot ajuta la deslușirea multor mistere cosmice
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/vant-solar.jpg)
Un fenomen solar impresionant a fost surprins recent de satelitul Solar Orbiter, un proiect comun între ESA și NASA. Instrumentul Metis al satelitului a reușit să capteze vântul solar într-o înregistrare unică, care ne oferă o privire extrem de detaliată asupra acestui fenomen solar.
Metis este, practic, un coronograf care are rolul de a bloca lumina directă a Soarelui, pentru a putea observa în detaliu fenomenele mai puțin vizibile din atmosfera exterioară a Soarelui, cunoscută drept coroană.
În data de 12 octombrie 2022, Metis a surprins o structură heliocoidală a vântului solar care s-a întins de la 1,5 până la 3 raze solare, ceea ce echivalează cu o distanță impresionantă de aproximativ 2 milioane de kilometri.
Structura s-a menținut timp de mai bine de trei ore, o perioadă semnificativă, care oferă cercetătorilor o perspectivă rară asupra unui flux solar de tip Alfvénic, care ajunge până în heliosferă.
O înregistrare absolut unică a vântului solar
În mod constant, Pământul este lovit de vântul solar, iar acest fenomen are un impact direct asupra atmosferei noastre, provocând fenomenul cunoscut sub numele de aurora boreală.
Însă, înregistrările recente ale Solar Orbiter, realizate la sursa acestui vânt solar, permit cercetătorilor să înțeleagă mai bine originea și comportamentul acestui fenomen extrem de important.
Mai mult decât atât, observațiile contribuie la o înțelegere aprofundată a coroanei solare, care este responsabilă pentru generarea acestor particule care ajung până la Pământ.
Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, este important de menționat că raza Soarelui măsoară aproximativ 696.347 kilometri.
Astfel, structura observată de Metis a avut o dimensiune colosală, extinzându-se până la aproape 2 milioane de kilometri.
Aceasta este o distanță de aproape trei ori mai mare decât raza Soarelui, iar durata emisiei de vânt solar a fost de trei ore, un timp care permite o observare detaliată a fenomenului.
Solar Orbiter, într-o misiune de durată pentru obsrvarea Soarelui
Misiunea Solar Orbiter va continua până în anul 2026, cu posibilitatea de a fi extinsă până în 2030.
Ea va oferi noi perspective asupra comportamentului Soarelui, care poate avea un impact direct asupra sistemului nostru solar și chiar asupra tehnologiei de pe Pământ.
Observațiile detaliate ale acestui fenomen solar extrem de puternic vor ajuta la elucidarea multor întrebări despre cum interacționează Soarele cu Pământul și cu întreaga noastră galaxie.
De asemenea, observațiile pot contribui la îmbunătățirea prognozelor meteorologice spațiale, care au un impact direct asupra sateliților, rețelelor de comunicații și chiar a rețelelor electrice de pe Pământ.