03 apr. 2025 | 12:26

Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională. Ce înseamnă asta, de fapt, pentru criminalii de război

News
Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională. Ce înseamnă asta, de fapt, pentru criminalii de război

Guvernul Ungariei a anunțat joi decizia de a se retrage din Curtea Penală Internațională (CPI), la scurt timp după sosirea premierului israelian Benjamin Netanyahu într-o vizită oficială la Budapesta, relatează Reuters.

Statutul Ungariei în CPI și decizia de retragere

Liderul ungar Viktor Orban l-a invitat pe Netanyahu în Ungaria în noiembrie, la doar o zi după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele acestuia, acuzându-l de crime de război în Gaza. Israelul a respins acuzațiile, catalogându-le drept motivate politic și antisemite. De asemenea, statul israelian a susținut că decizia instanței internaționale este lipsită de legitimitate, având în vedere că vizează un lider ales democratic care își exercită dreptul la autoapărare.

Ungaria, ca membru fondator al CPI, ar avea obligația teoretică de a executa orice mandat de arestare emis de instanță. Cu toate acestea, Viktor Orban a declarat că țara sa nu va respecta decizia Curții, pe care a descris-o drept „obraznică, cinică și complet inacceptabilă”.

Budapesta a semnat Statutul de la Roma al CPI în 1999 și l-a ratificat în 2001, dar legislația internă nu a fost modificată pentru a permite aplicarea directă a normelor instanței internaționale. În noiembrie, Gergely Gulyás, șeful de cabinet al lui Orban, a explicat că Statutul nu a fost integrat în legislația ungară, ceea ce înseamnă că deciziile CPI nu sunt obligatorii pentru țară.

Joi, Gulyás a anunțat pentru agenția MTI că Ungaria va începe oficial procesul de retragere. Această decizie vine după ce Orban a afirmat posibilitatea ieșirii din CPI, în urma sancțiunilor impuse de fostul președinte american Donald Trump procurorului instanței, Karim Khan, în februarie.

„Este momentul ca Ungaria să reevalueze ce face într-o organizație internațională care este supusă sancțiunilor americane”, a scris Orban pe rețeaua socială X la acea vreme. Procesul de retragere durează un an și necesită aprobarea parlamentului, unde partidul Fidesz al lui Orban deține majoritatea.

Sprijinul lui Orban pentru Netanyahu și contextul internațional

De-a lungul anilor, Viktor Orban a fost un aliat ferm al lui Netanyahu, blocând în repetate rânduri declarații sau inițiative critice la adresa Israelului în cadrul Uniunii Europene.

Mandatul CPI împotriva premierului israelian a fost emis în urma acuzațiilor conform cărora Netanyahu și fostul ministru al Apărării sunt responsabili pentru crime de război, inclusiv utilizarea foametei ca armă împotriva populației civile din Gaza. Conform autorităților sanitare palestiniene, ofensiva israeliană a provocat moartea a peste 50.000 de palestinieni și a lăsat Gaza devastată.

Pe de altă parte, atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului a ucis 1.200 de persoane și a dus la capturarea a peste 250 de ostatici, potrivit datelor oficiale israeliene. CPI a emis, de asemenea, un mandat de arestare împotriva unui lider Hamas, care a fost ucis ulterior.

Posibile consecințe ale retragerii Ungariei din CPI

Retragerea Ungariei din Curtea Penală Internațională (CPI) ar putea avea mai multe implicații importante în ceea ce privește criminalii de război și aplicabilitatea mandatelor de arestare emise de instanță. Iată câteva dintre consecințele acestei decizii:

  • Imunitate pentru criminalii de război prezenți pe teritoriul Ungariei. Prin ieșirea din CPI, Ungaria nu va mai avea obligația legală de a executa mandatele de arestare emise de instanță. Asta înseamnă că persoane acuzate de crime de război, crime împotriva umanității sau genocid, inclusiv lideri politici sau militari vizați de CPI, ar putea călători și rămâne în Ungaria fără riscul de a fi extrădați.
  • Blocarea cooperării judiciare internaționale. Statele membre CPI sunt obligate să colaboreze cu instanța în anchetarea și urmărirea penală a celor acuzați de crime internaționale grave. Retragerea Ungariei ar însemna că nu mai este obligată să furnizeze dovezi, să ofere asistență în investigații sau să predea suspecți Curții de la Haga.
  • Posibil refugiu pentru liderii acuzați de crime de război. Ungaria ar putea deveni o țară unde figuri controversate, precum Benjamin Netanyahu sau alți lideri vizați de CPI, ar putea călători fără teama de a fi arestați.
  • Lipsa unei jurisdicții legale pentru crime comise de cetățeni ungari. În cazul în care cetățeni ungari ar fi acuzați de crime de război, CPI nu ar mai avea autoritate asupra lor, cu excepția situațiilor în care o altă țară sau Consiliul de Securitate al ONU ar cere o investigație specială.