Trump îi gonește, Europa îi primește: oamenii de știință americani, „comori intelectuale” pentru UE
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Exod-oameni-de-stiinta-SUA-catre-Europa.jpg)
Pe fondul tensiunilor politice și al restricțiilor impuse de administrația Trump în domeniul științific, tot mai mulți cercetători americani aleg să-și continue munca în Europa. Universitățile și guvernele europene reacționează prompt, lansând programe speciale care transformă acest exod forțat într-o oportunitate strategică pentru cercetarea de pe continent.
Într-o perioadă în care politica amenință să submineze știința, Europa își reafirmă statutul de spațiu al libertății academice, atrăgând zeci de savanți americani cu finanțări generoase și infrastructură stabilă.
Franța și Belgia, în fruntea inițiativelor
Universitatea Aix-Marseille din Franța a lansat programul „Safe Place for Science”, destinat special cercetătorilor din SUA afectați de tăierile bugetare și de ingerințele politice ale administrației Trump. Cu un buget estimat la 15 milioane de euro, inițiativa oferă contracte de muncă pe termen de trei ani pentru cel puțin 15 oameni de știință.
„Am primit deja peste 100 de aplicații, majoritatea din SUA, mai ales din domenii precum imunologia, sănătatea publică și științele mediului”, a declarat Eric Berton, rectorul universității, pentru The Guardian.
Și Belgia urmează același model. Vrije Universiteit Brussel (VUB) a deschis 12 posturi postdoctorale exclusiv pentru cercetători internaționali, cu o concentrare specială pe americani. Rectorul Jan Danckaert a explicat că universitatea sa răspunde la „interferența politică alarmantă în cercetarea academică” din SUA, adăugând că Europa are datoria morală de a deveni un refugiu pentru libertatea de cercetare.
Europa vrea să devină noul centru global al cercetării
Maria Leptin, președinta Consiliului European pentru Cercetare (ERC), a declarat recent că Europa are acum o „șansă istorică” să atragă talente științifice valoroase și să le ofere un spațiu sigur pentru inovație. Într-un interviu acordat Science Business, Leptin a subliniat că UE este pregătită să devină „un adevărat sanctuar pentru cercetătorii care nu se mai simt susținuți acasă”.
Această mișcare reamintește de epoca anilor 1930, când mulți oameni de știință au fugit din regimurile totalitare și au fost integrați în universități europene sau americane. Acum, istoria pare să se repete, dar în sens invers: cercetători americani caută adăpost științific în Europa, în fața unui climat politic perceput ca ostil progresului și autonomiei academice, scrie Politico.
Europa își reafirmă astfel angajamentul față de cercetare, pluralism și inovație, transformând criza transatlantică într-o oportunitate de a-și consolida poziția globală. Iar pentru cercetătorii americani care aleg să se relocheze, bătrânul continent devine nu doar un refugiu, ci o platformă de relansare.