Trucuri pentru un somn mai bun: Cum te ajută șosetele să te trezești mai odihnit dimineața
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/somn-odihnitor-cu-sosete.jpg)
Mulți dintre noi nu se gândesc la efectul pe care îl pot avea sosetele atunci când vine vorba de somn. Totuși, specialiștii în tulburări de somn sugerează că purtarea acestora poate ajuta la reglarea temperaturii corpului și poate duce la un somn mai odihnitor.
Motive ca să dormi cu șosete în picioare
În timpul zilei, temperatura corpului crește, iar înainte de culcare aceasta începe să scadă pentru a semnala organismului că este momentul să se pregătească pentru somn.
Vasodilatația ajută la răcirea corpului prin dilatarea vaselor de sânge la extremități, cum ar fi mâinile și picioarele. Astfel, când picioarele sunt încălzite, sângele circulă mai rapid, iar temperatura centrală a corpului scade, ajutând la un somn mai rapid.
Un studiu realizat în 2018 a arătat că bărbații tineri care poartă șosete la culcare adorm mai repede cu aproximativ 8 minute și au un somn mai lung, de aproximativ 32 de minute, comparativ cu cei care nu au astfel de obiceiuri.
Ce temperatură trebuie să ai în cameră pentru un somn cât se poate de odihnitor
Atunci când vorbim despre somn, este important ca temperatura camerei să fie optimă pentru un somn de calitate. Experții recomandă o temperatură a camerei de aproximativ 18,3°C pentru un somn odihnitor, dar acest lucru poate varia de la o persoană la alta. Unii oameni preferă camere mai răcoroase, în jur de 15,6°C, în timp ce alții aleg o temperatură mai mare, de aproximativ 21,1°C, informează CNN.
Un alt sfat util pentru îmbunătățirea somnului este să faci un duș sau o baie caldă înainte de culcare. Chiar dacă nu este vorba despre o temperatură fierbinte a apei, acest lucru poate ajuta la scăderea bruscă a temperaturii corpului, ceea ce poate duce la o senzație de oboseală (una sănătoasă) și, implicit, la un somn mai bun.
Este important, însă, ca fiecare persoană să își aleagă ce îi este confortabil. Deși unii nu pot adormi fără șosete, alții preferă contrariull. Specialiștii spun că trebuie să ne ascultăm propriul corp și să folosim ceea ce funcționează cel mai bine pentru noi.
Așadar, dacă te confrunți cu dificultăți în a adormi sau ai un somn întrerupt, încearcă să porți șosete și observă dacă metoda se pliază pe ceea ce îți place.