01 apr. 2025 | 20:35

Tentativele de suicid, tot mai dese la metroul bucureștean! Câți bani ar trebui să plătească Metrorex pentru a dota stațiile cu un sistem de protecție EXCLUSIV

BANI
Tentativele de suicid, tot mai dese la metroul bucureștean! Câți bani ar trebui să plătească Metrorex pentru a dota stațiile cu un sistem de protecție EXCLUSIV
EXCLUSIV

Tentativele de suicid sunt tot mai dese în ultimii ani, în stațiile de metrou din Capitală. Fenomenul a fost îndelung explicat de specialiști, de la sociologi, la psihologi și reprezentanți ai Metrorex ori ai altor instituții. Pentru a se face, însă, ceva concret, este nevoie de o sumă uriașă, pe care ar trebui să o scoată din buzunar societatea care se ocupă cu administrarea transportului în subteran.

Sistemele de protecție, necesare în cele 64 de stații ale metroului din București

„Ne punem constant această problemă, de câțiva ani. Însă, problema banilor e un mare obstacol. Practic, ar fi vorba despre un buget de peste 25 de milioane de euro, ca să putem dota toate cele 64 de stații funcționale ale metroului cu un sistem performant de protecție de acest fel”, a declarat în exclusivitate pentru Playtech.ro Marian Artimon, liderul de sindicat din Metrorex.

El adaugă că pentru dotarea fiecărei stații de metrou cu un asemenea sistem de protecție, e necesară instalarea unor porți electronice care practic izolează accesul la urcarea și coborârea din garnitura de metrou până la momentul în care trenul ajunge efectiv la peron. Investiția se ridică la circa 400.000 de euro, pentru fiecare stație în parte.

Cu banii pentru sistemul de protecție, faci o stație nouă

Marian Artimon e, însă, de părere că un asemenea proiect e practic de neatins, în condițiile în care bugetul de realizare a unei stații de metrou se ridica la circa 30 de milioane de euro.

„Nimeni nu va aproba un asemenea plan, să dai 25 de milioane de euro pentru așa ceva, în condițiile în care o stație nouă se ridică la circa 30 de milioane de euro. Chiar dacă viața unui om e de neprețuit, condițiile actuale fac imposibil aplicarea unui asemenea proiect”, sună sentința aceluiași lider de sindicat.

Banii europeni, singura soluție

Există însă și o rază de speranță, fiindcă un proiect realizat cu bani europeni ar putea oferi o perspectivă proiectului.

„Personal, am văzut un asemenea proiect de apărare doar în Singapore. Și acolo ne-am interesat și a fost fezabil din două motive. O dată fiindcă încă din conceperea stațiilor sistemul a fost prins în proiect. Asta a redus presiunea pe buget, la care se adaugă faptul că pe porțile respective poți pune reclame, ceea ce ar fi iar un avantaj clar. Eu nu văd posibil un asemenea proiect, pentru stațiile actuale, cu excepția unui posibil plan legat de finanțare europeană”, e de părere Marian Artimon.

Cum se procedează în alte state?

El a mai amintit și de ideea vecinilor de la Sofia, care au pus în practică în unele stațiile un sistem de protecție cu plasă de tip Buzău, care coborară din tavanul stațiilor cu puțin înaintea sosirii garniturilor de metrou.

Același Marian Artimon mai spune că are informații că proiectele noilor stații gândite de primăria condusă de Daniel Băluță includ de la bun început asemenea sisteme de protecție, ceea ce „un mare pas înainte”!

Și conducătorii de tren au de suferit în urma actelor suicidale de la metrou

Și conducătorii de tren au de suferit în urma actelor suicidale de la metrou

Conducătorul de tren, o altă victimă a actelor suicidale

Pe de altă parte, liderul sindical atrage atenția și asupra unui alt aspect. Unul desprins dintr-o realitate despre care multă lume nu știe mai nimic:

„Asemenea acte sinucigașe afectează nu doar transportul subteran pentru un anume interval de timp. Nu mai vorbim despre cel care ia decizia de a se arunca în fața metroului. Cazul de marți după-amiază, din stația Eroilor, a fost unul fericit, fiindcă victima nu și-a pierdut viața, iar în 30 de minute am reușit să reluăm circulația. Oamenii nu știu însă prin ce traumă trece conducătorul de tren. Noi încercăm ulterior să-l trimitem la psiholog, dar mulți continuă să aibă coșmaruri. Nimeni nu se gândește la ce trece bietul om care vede efectiv cum îi sare cineva în fața trenului, iar el nu poate face nimic ca să evite deznodământul”.

Un conducător de tren a trecut prin două cazuri de suicid, la distanță de câteva săptămâni

Marian Artimon a dezvăluit a în exclusivitate că din cauza înmulțirii actelor de suicid, din 2024, în contractul colectiv de muncă, a fost inclus un articol care prevede că conducătorii de garnituri care trec prin asemenea situații primesc trei zile de concediu suplimentar, timp în care sindicatul îi asigură gratuit cazare într-un loc de relaxare maximă, de obicei la munte, pentru a-l ajuta să treacă cât mai repede de acele clipe groaznice.

„Avem și un caz special printre conducătorii de tren de la Metrorex, care a devenit foarte cunoscut printre cei ce lucrează în subteran. E cazul unui mecanic care a trecut printr-un moment de genul acesta, de a fi martor la cum îți moare un om pe linia de metrou. I s-a întâmplat pe Magistrala 2. Și la scurt timp, omul a cerut să revină la muncă, motivând că încearcă să uite imaginile cumplite. A fost mutat preventiv pe Magistrala 1 și peste vreo zece zile i-a sărit în față un altul, de data asta la stația Mihai Bravu. A fost groaznic!”, a conchis Marian Artimon.