Taste of Transylvania 2025 – festivalul unde tradițiile transilvănene se întâlnesc cu stelele Michelin are loc între 4 și 7 septembrie
La început de toamnă, valea Boroș din Lunca de Jos devine din nou capitala gusturilor. Între 4 și 7 septembrie 2025, cel mai gustos festival din Transilvania aduce la un loc meșteșuguri vechi, ingrediente locale și creativitatea unor chefi recunoscuți la nivel mondial. Satul de vacanță Boroș, aflat la altitudinea liniștitoare a Munților Ciucului, rămâne decorul în care mâncarea bunicii și farfuriile premiate cu stele Michelin se completează firesc.
Sub motto-ul „Unde tradițiile transilvănene se întâlnesc cu stelele Michelin” , ediția a patra marchează un salt de calibru: Ana Roš (Hiša Franko, 3★ Michelin), Alessandro Ingiulla (Sapio, 1★) și Iñaki Bolumburu – cheful „nomad” din Țara Bascilor – vor fi prezenți cot la cot cu Alex Petricean, Mihai Toader și Oana Coantă, în timp ce restaurantele Babel, Costes Downtown și Gerbeaud vin din Ungaria cu meniuri de degustare create special pentru aceste patru zile.
Gusturi de stele Michelin, ingrediente de la bunici
În Șura de Evenimente Pro Economica ai zilnic cooking show-uri live, unde observi tehnici fine, pui întrebări directe și guști preparatul imediat după plating. În paralel, conceptul Joy Cooking by Petry pune la aceeași masă un bucătar profesionist și o bunică din zonă, fiecare reinterpretând aceeași rețetă tradițională – o experiență deopotrivă educativă și emoționantă.
Piața Producătorilor Locali îți oferă brânzeturi maturate pe coajă de brad, hribi uscați, miere de fânețe și mezeluri afumate lent la lemn de fag. Taster of Transylvania, cardul de tip „colecționează și câștigă”, te recompensează pe măsură ce descoperi stand după stand; cu zece degustări valide obții suveniruri gastronomice, iar cu douăzeci intri în tragerea pentru o cină privată gătită de un chef invitat.
Programul pe zile: patru dimineți aromate și patru seri de concert
Joi, 4 septembrie deschizi festivalul cu prima serie de cooking show-uri și Joy Cooking, iar seara asculți Tárkány Művek pe scena principală.
Vineri, 5 septembrie continui turul gastronomic, participi la masterclass-uri despre fermentații locale și închei ziua la concertul IRIS, într-un mix de rock clasic și vinuri naturale din cortul dedicat.
Sâmbătă, 6 septembrie găsești chefii internaționali în sesiuni demo, testezi preparate de la Babel și Costes Downtown, iar seara intri în energia tribute-ului Don’t Stop The Queen.
Duminică, 7 septembrie începi dimineața la culesul de cartofi cu premii, un ritual rustic pus în scenă lângă stâna autentică. După-amiaza, te relaxezi lângă scena secundară, unde Bogdan Simion închide ediția cu doine și balcan beats. Pe tot parcursul festivalului rămân deschise colțul pentru copii, wine bar-ul și stâna de prezentare.
Cum ajungi și cum îți asiguri locul
Satul de vacanță Boroș este accesibil cu mașina din Miercurea Ciuc (45 km) sau cu trenul până la Lunca de Jos, de unde organizatorii pun la dispoziție microbuze din oră în oră. Parcarea gratuită se află la 800 m de intrare, iar campingul dispune de dușuri cu apă caldă non-stop.
Biletele se vând exclusiv online; îți rezervi accesul pentru o zi sau pentru toate cele patru, iar copiii sub 12 ani intră gratuit. Pentru a evita sold-out-ul din anii trecuți, intră chiar acum pe bilete.ro/taste-of-transylvania, alege pachetul preferat și pregătește-te să descoperi cum arată viitorul gastronomiei transilvănene văzut prin ochii stelelor Michelin.
Ca să îți faci o idee completă despre evenimentele Taste of Transylvania, îți las mai jos câteva clipuri din edițiile anterioare.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/08/tot-2023-szombat-ilyeszalan-148.jpg)
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/08/000-taste-of-transylvania-2026.jpg)
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/08/tot-2024-pentek-jozsalevi-351.jpg)