25 mart. 2025 | 16:09

Țara care își relaxează regulile privind recunoașterea facială. Locurile unde nu va mai fi legală tehnologia

ACTUALITATE
Țara care își relaxează regulile privind recunoașterea facială. Locurile unde nu va mai fi legală tehnologia
Education Week

Autoritățile chineze au introdus reglementări stricte privind utilizarea tehnologiilor de recunoaștere facială, cu scopul de a proteja confidențialitatea datelor personale.

Potrivit noilor reglementări emise de Administrația Cibernetică a Chinei și Ministerul Securității Publice, folosirea acestei tehnologii trebuie să fie însoțită de un consimțământ explicit din partea persoanei vizate.

În plus, organizațiile care doresc să introducă recunoașterea facială sunt obligate să facă o evaluare a impactului asupra protecției informațiilor personale. Evaluarea cu pricina trebuie să ia în considerare necesitatea tehnologiei, impactul asupra intimității utilizatorilor și riscurile de scurgere a datelor.

O altă reglementare importantă se referă la criptarea datelor biometrice și la procesele de securitate folosite pentru protejarea acestora. Astfel, toate informațiile colectate prin recunoașterea facială trebuie să fie protejate prin măsuri de securitate avansate pentru a preveni accesul neautorizat și utilizarea lor în scopuri abuzive.

Există, totuși, și excepții în utilizarea recunoașterii faciale

Un alt aspect important al noilor reglementări este interzicerea utilizării echipamentelor de recunoaștere facială în anumite locații publice și private, inclusiv în camerele de hotel, băile publice și cabinele de probă, scrie The Register.

Masurile sunt menite să protejeze intimitatea cetățenilor și să împiedice colectarea de date biometrice fără acordul explicit al acestora, în locații în care se așteaptă un grad ridicat de confidențialitate.

Deși aceste reglementări sunt aplicabile în majoritatea situațiilor, ele nu se aplică cercetărilor științifice sau activităților de formare a algoritmilor AI.

În acest sens, reglementările permit utilizarea imaginilor faciale pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială, ceea ce sugerează că datele colectate pot fi folosite în scopuri de cercetare și dezvoltare a tehnologiilor. Aceste excepții au ridicat întrebări cu privire la transparența și la utilizarea datelor personale într-un context global tot mai reglementat.

Ce implicații există atunci când vorbim despre controlul guvernamental și al securității naționale în China

Deși noile reglementări stabilesc limite clare pentru utilizarea tehnologiilor de recunoaștere facială în sectorul privat, există temeri că guvernul chinez ar putea să folosească aceste tehnologii pentru scopuri de supraveghere națională, în special având în vedere istoricul său în utilizarea tehnologiilor de monitorizare a populației.

În trecut, China a fost acuzată de utilizarea recunoașterii faciale pentru a supraveghea minoritățile etnice și pentru a implementa sisteme de identificare națională pe scară largă.

Mai mult decât atât, se preconizează că reglementările vor permite guvernului să folosească aceste tehnologii pentru a monitoriza și controla activitățile online ale cetățenilor, în special în cadrul unui sistem de securitate națională din ce în ce mai complex.