Suma exactă pe care trebuie să o câștigi ca să te simți fericit, calculată de cercetători. Câți bani trebuie să ai ca să te simți împlinit
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/06/Suma-exacta-pe-care-trebuie-sa-o-cadtigi-ca-sa-te-simti-fericit.png)
Când vine vorba de fericire, răspunsurile diferă de la o persoană la alta. Pentru unii, înseamnă iubire. Pentru alții, înseamnă succes. Și, pentru foarte mulți, fericirea are legătură directă cu banii.
Suma exactă pe care trebuie să o câștigi ca să te simți fericit
Este clar că eliminarea grijilor financiare poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Atunci când nu trebuie să-ți faci griji pentru facturi sau pentru ce vei pune pe masă, starea de bine crește automat. Dar până unde pot banii să aducă fericire? Surprinzător sau nu, există o limită și cercetătorii cred că au identificat-o.
Mulți spun că „banii nu pot cumpăra fericirea”, dar e greu de susținut acest lucru atunci când alegerea este între plata chiriei și achiziționarea de alimente. Insecuritatea financiară scade considerabil calitatea vieții. Un studiu internațional a arătat că în țările dezvoltate — precum SUA, Marea Britanie și Germania — nivelul de satisfacție este mai ridicat, în mare parte datorită stabilității economice.
Pe de altă parte, în țări precum Tanzania, Kenya sau Egipt, unde resursele sunt mai limitate, nivelul de fericire este semnificativ mai scăzut. Cu toate acestea, bogăția nu garantează automat fericirea. Franța și Japonia, două dintre cele mai dezvoltate țări din lume, au înregistrat niveluri surprinzător de scăzute de satisfacție: doar 43% dintre japonezi și 50% dintre francezi se declară fericiți.
Cât costă fericirea
Daniel Kahneman și Angus Deaton, doi cercetători de la Universitatea Princeton, au descoperit că fericirea crește odată cu venitul, dar numai până la un anumit punct. Inițial, au stabilit un prag de 75.000 de dolari pe an, peste care fericirea nu mai părea influențată semnificativ de bani.
Totuși, în 2023, cercetătorii și-au reevaluat concluziile după ce un alt studiu a contestat această limită. Noua analiză a arătat că suma de 100.000 de dolari reprezintă un plafon al „fericirii cumpărate”, dar doar pentru anumite persoane.
Mai exact:
- Pentru cei deja fericiți, venitul crescut aduce și mai multă fericire, fără o limită clară.
- Pentru cei mai puțin fericiți, creșterea veniturilor are un impact pozitiv, dar doar până la suma de 100.000 de dolari pe an. După acest prag, efectul devine nesemnificativ.
Așadar, dacă ai deja o stare de bine, mai mulți bani îți pot amplifica fericirea. Însă, dacă ești nefericit, banii te pot ajuta doar până la un punct.
În ciuda concluziilor financiare, cercetătorii subliniază că fericirea este influențată de mulți alți factori: sănătatea, accesul la educație, servicii publice, siguranța personală și conexiunile sociale. Chiar dacă Germania are un PIB mai mare decât Malaezia, diferența de fericire între cele două națiuni este de doar 4%.