10 apr. 2025 | 14:09

Știința, pe moarte în SUA: Cum a ajuns America lui Donald Trump să semene cu romanul distopic „Fahrenheit 451”

ȘTIINȚĂ
Știința, pe moarte în SUA: Cum a ajuns America lui Donald Trump să semene cu romanul distopic „Fahrenheit 451”
The Trumpet

De la venirea sa în Statele Unite, Paul Darren Bieniasz, un cercetător de succes și membru al Academiei Naționale de Științe din SUA, a trăit visul american.

A ajuns în țară după ce a obținut viza de America cu două valize și suficienți bani pentru a-și plăti prima chirie, însă, cel mai important, a primit oportunitatea de a lucra în unul dintre cele mai renumite laboratoare biomedicale ale Americii, scrie The Guardian.

De-a lungul carierei sale, și-a construit o viață în care cercetarea științifică a fost fundamentul succesului său. Însă, în prezent, el avertizează că acest vis este în pericol de a fi distrus.

În ultimele decenii, SUA au fost liderul incontestabil în domeniul științei, iar cercetătorii din întreaga lume au venit în această țară pentru a contribui la dezvoltarea unor tehnologii și medicamente inovative. Cu toate acestea, un val de schimbări politice recente amenință să dăuneze acestui ecosistem.

De-a lungul anilor, Statele Unite au devenit un loc unde știința a înflorit, iar cercetările plătite de contribuabili au fost fundamentale în realizarea celor mai mari descoperiri din domeniul medicinei și tehnologiei. Aceasta este baza inovării și a „excepționalismului american” pe care toată lumea o recunoaște, notează, de asemenea, sursa citată anterior.

Ce amenințări există pentru cercetarea științifică americană și efectele lor pe termen lung

Schimbările politice recente au adus o serie de decizii care amenință progresul cercetării științifice. Sub administrația Donald Trump, cercetătorii au fost nevoiți să oprească proiectele în desfășurare, iar unele granturi esențiale pentru continuarea cercetării au fost suspendate.

Finanțarea pentru instituțiile de învățământ și cercetare a fost mult redusă, iar mai multe școli postuniversitare au anunțat că nu vor accepta noi studenți sau vor retrage oferte făcute anterior.

Deciziile au un impact devastator asupra viitorului științei în America, dar și asupra capacității acesteia de a atrage și reține talente internaționale.

Mai mult, administrația a desemnat persoane fără realizări remarcabile în domeniu în poziții de conducere, punând sub semnul întrebării eficiența și viziunea acestora asupra științei.

Noii lideri au emis ordine pentru a modifica, pe bază de idei politice și nu științifice, domenii fundamentale ale cercetării, precum vaccinurile.

Proiectele deja aprobate și finanțate au fost oprite fără nicio justificare științifică validă, iar, în loc de progrese în domeniul sănătății, se preferă să se reaprindă controverse deja rezolvate, sub pretextul unei noi „revizuiri”.

Riscurile pentru generațiile următoare în SUA

Dacă direcția impusă de actuala administrație va continua, consecințele vor fi dezastruoase, în special pentru viitoarele generații.

Deși pentru mulți americani care nu au legătură cu știința schimbările pot părea neimportante pe termen scurt, pe termen lung, lipsa investițiilor în știință va însemna stagnare economică și o scădere drastică a calității vieții.

Ofertele de tratamente inovative, tehnologii de protecție a mediului și soluții pentru o mai bună prosperitate nu vor fi realizate. Astfel, o Americă cu o știință slăbită va avea o populație mai bolnavă, mai săracă și cu un viitor incert.

În ciuda acestor dificultăți, cercetătorii și experții din domeniu continuă să lupte pentru a menține știința americană pe calea inovării și a progresului.