11 mart. 2025 | 17:49

Știai că poți să negociezi cu banca atunci când nu îți mai poți plăti ratele la credite? Fără avocați, fără judecată, costuri zero! Trebuie să depui doar o cerere aici

BANI
Știai că poți să negociezi cu banca atunci când nu îți mai poți plăti ratele la credite? Fără avocați, fără judecată, costuri zero! Trebuie să depui doar o cerere aici

Din cauza evenimentelor neprevăzute în viață, poți ajunge la un moment dat în situația în care să nu îți mai poți achita ratele lunare către bănci sau IFN-urile de la care te-ai împrumutat. Dacă te regăsești deja în acest scenariu sau pur si simplu vrei să afli informații prețioase care te pot salva pe viitor, ai ajuns unde trebuia.

Nu mai poți plăti? Prezintă situația băncii. Dacă nu găsești înțelegere, poți să apelezi la CSALB

Cel mai important aspect  pe care trebuie să-l reții este că, atunci când te confrunți cu dificultăți financiare în achitarea ratelor, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să expui situația instituției de la care te-ai împrumutat, fie bancă sau IFN.

În cazul în care nu ajungi la un numitor comun cu respectiva instituție, ai la îndemână o variantă care de-a și-a demonstrat eficiența ajutând între 2016 și 2024 mii de români să cadă la pace cu băncile și IFN-urile. Este vorba despre Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB).

Între 2016 și 2024, aproximativ 4.300 de negocieri dintre consumatori și bănci s-au încheiat cu împăcarea părților. În 2024 băncile au acceptat să intre în 1.077 de negocieri cu consumatorii, iar IFN-urile au transformat o singură cerere în dosar de conciliere. Anul trecut s-au înregistrat 989 de negocieri încheiate cu împăcarea părților din totalul concilierilor, iar în 65 de cazuri părțile nu s-au înțeles. Procentul împăcărilor din totalul negocierilor este de 94% anul trecut – cel mai mare din toată activitatea CSALB.

În timp ce numărul negocierilor la CSALB a crescut, cel al rezolvărilor directe a scăzut constant în ultimii trei ani. Anul trecut, 301 cereri trimise către CSALB au fost rezolvate fără intervenția unui conciliator, dar după sesizarea Centrului, față de 555 în 2023 și 592 în 2022. Acestea sunt cereri rezolvate fără implicarea unui conciliator, dar în care comercianții propun consumatorilor o rezolvare directă a problemelor pe care aceștia din urmă le pot avea. Scăderea cererilor soluționate direct poate fi explicată atât prin creșterea complexității cazurilor, ceea ce necesită ajutorul unui conciliator, cât și prin deschiderea mai mare a băncilor spre o negociere cu consumatorii intermediată de o a treia parte.

Cum te poate ajuta CSALB, atunci când nu mai ai bani să-ți plătești ratele?

„CSALB administrează infrastructură necesară soluționării alternative a litigiilor prin două tipuri de proceduri: procedura cu soluție propusă (Concilierea) și procedura cu soluție impusă (Arbitrajul) – denumite proceduri ȘAL. Aceste proceduri sunt facultative, voluntare și separate de procedurile din instanțele de judecată (extrajudiciare).

Dacă plângerea nu a fost soluționată direct cu instituția financiar-bancară, consumatorul se poate adresa CSALB. Conciliatorii analizează situația pe baza documentelor puse la dispoziție de consumatori și comercianți și propun/impun o soluție pentru soluționarea litigiului. Soluțiile pot fi diferite de o sentința obținută în instanțele de judecată care aplică strict dispozițiile legii, pentru că, în cazul ȘAL, conciliatorii pot ține seama de uzanțele comerciale și de principiile generale ale dreptului și, de asemenea, pot soluționa litigiul în echitate”, conform CSALB.

2025 a început în forță. e la începutul anului 2025 consumatorii au trimis 450 de cereri de negociere cu băncile 

Încă de la începutul anului, numeroși români au apelat la CSALB pentru a negocia cu instituțiile finanțatoare. Față de anul trecut, a crescut considerabil numărul celor ce au nevoie de consiliere în vederea ajungerii la o înțelegere cu băncile.

„În 2024 activitatea CSALB a înregistrat cele mai bune performanțe de la înființare. Pentru prima dată au fost peste 1.000 de negocieri desfășurate într-un an și tot pentru prima dată a fost depășită borna 3.000 în ceea ce privește numărul de cereri trimise de consumatori. Printre cereri sunt șase venite de la persoane juridice, care au solicitat băncilor rezolvarea unor probleme legate de serviciile de plată. CSALB a primit în 2020 competența de a soluționa și problemele legate de plăți sau de emitere de monedă electronică pentru persoanele juridice.

De la începutul anului 2025 consumatorii au trimis 450 de cereri, cu 100 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. În urma acestora s-au format până acum 60 de dosare de negociere. De la 1 martie CSALB intră în al zecelea an de activitate operațională. Cel mai important câștig al CSALB din acest deceniu este că în societatea românească s-a impus un model de rezolvare amiabilă a disputelor, nemulțumirilor și problemelor dintre consumatori și bănci. Până la apariția CSALB oamenii nu aveau o alternativă profesionistă, rapidă și gratuită la instanță. În plus, Corpul Conciliatorilor a avut o contribuție importantă în echilibrarea în acești ani a relației dintre consumatori și bănci. Faptul că soluția negocierii dintre părți este propusă de o a treia parte, adică de un specialist în domeniul financiar-bancar, a făcut ca încrederea câștigată în procesul de conciliere să contribuie la continuarea relațiilor contractuale, spre beneficiul ambelor părți implicate.

Alternativa căii amiabile de rezolvare a unui conflict funcționează și în cazul proceselor care se află deja pe rolul instanțelor sau al celor care abia sunt inițiate. La sfârșitul anului 2024 erau soluționate amiabil 167 de procese aflate pe rolul instanțelor de judecată, pentru că părțile au dorit și au reușit să găsească o soluție amiabilă în cadrul CSALB. Acest fapt ridică numărul cazurilor începute în instanță, dar soluționate amiabil cu ajutorul conciliatorilor CSALB, la aproximativ 670 (în perioada 2021-2024).

Inițiativa băncilor și recomandarea judecătorilor sunt esențiale în cazul neînțelegerilor care ajung în instanță, dar se încheie în afara ei. De aceea, recomandarea noastră către bănci și către judecători este de a prioritiza soluționarea alternativă, care are o durată medie de aproximativ o lună, față de câțiva ani cât poate dura un proces. În plus, soluționarea în cadrul CSALB scutește cele două părți de cheltuieli consistente cu derularea procesului.

O altă observație importantă este că, deși valoarea medie a rezultatelor obținute din conciliere a scăzut față de anii anteriori, observăm o creștere până la 94% a cazurilor în care negocierile s-au încheiat cu împăcarea părților. Astfel, există o disponibilitate mai mare a consumatorilor în a-și rezolva problema prin conciliere, acesta fiind scopul urmărit, iar nu încercarea de a obține din negociere beneficii însemnate. De aceea, ponderea rezultatelor mari, de peste 10.000 de euro, a scăzut la 4 procente din total, iar ponderea beneficiilor medii, între 1.000 și 10.000 de euro, a depășit 60% din total”, spune Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB.