10 apr. 2025 | 15:08

Ștefan Dănilă, fost șef de stat major al Armatei Române, despre cum ar trebui priviți militarii noștri, dacă americanii se retrag din estul Europei: „Să nu deznădăjduim brusc!” EXCLUSIV

News
Ștefan Dănilă, fost șef de stat major al Armatei Române, despre cum ar trebui priviți militarii noștri, dacă americanii se retrag din estul Europei: „Să nu deznădăjduim brusc!” EXCLUSIV
EXCLUSIV
Cum vede Stefan Danila, fostul sef al Statului Major al Armatei, rolul militarilor romani in cazul in care fortele americane se retrag din estul Europei

Fost șef al Statului Major al Armatei Române între 2011 și 2015, general cu patru stele în rezervă, Ștefan Dănilă, nu face un capăt de țară din posibila retragere din România a militarilor americani.

Ștefan Dănilă: ”Nu este un capăt de țară”

”Nu fac parte din corul bocitoarelor și nici dintre cei care cred în minuni peste noapte. Știrea care spune că noua administrație de la Washington ar lua în calcul retragerea unui număr semnificativ de militari americani din România și Polonia nu e una bună, dar în niciun caz nu este un capăt de țară.

Trebuie însă să ne pregătim pentru acest scenariu și mai ales să ne punem încrederea în militarii noștri, fiindcă și ei sunt militari NATO, pregătiți și instruiți în ultimii ani după standarde NATO”, a declarat Ștefan Dănilă în exclusivitate pentru playtech.ro.

Fostul șef de stat major nu ezită însă să afirme că situația de azi a Armatei Române, așa cum se prezintă ea, li se datorează în primul rând politicienilor.

”Politicienii români au privit Armata între 2004 și 2013 – 2015 ca fiind utilă doar cu ocazia paradelor militare și a unor ceremoniale. Abia din 2013 am început să ne trezim și să fim mai atenți la înzestrarea militarilor noștri, la modul în care ne instruiam, la echipament și dotarea cu armanent, ca să nu mai vorbesc despre stadiul cazarmelor militare.

Abia după ce am început să alocam Armatei 2% din Produsul Intern Brut, și cu ajutorul deciziilor politice, inclusiv cele din CSAT; situația a început să se schimbe”, a realizat el pe repede înainte o retrospectivă a situației.

În opinia sa, eventuala plecare a militarilor americani poate fi un semnal pentru noi toți „că trebuie iar să schimbăm ceva, în bine, să facem mai mult în favoarea militarilor români”.

”Nu m-aș plânge nici la Washington, nici la Paris”

Fostul comandant al Armatei e de părere că acesta ar putea deveni un alt „punct zero”, în cadrul căruia să punem și mai mult accent pe instruirea și înzestrarea militarilor români.

”Personal, nu m-aș plânge nici la Washington, nici la Paris, și rostesc numele capitalei Franței, întrucât ea este națiunea-cadru care potrivit planurilor NATO a fost aleasă să comande acest flanc estic atât de sensibil, dacă militari din contingentele aliate ar urma să părăsească România.

Să nu fiu înțeles greșit, prezența în România a militarilor aliați este și va fi mereu benefică, fiindcă nu e puțin lucru să te antrenezi și să simți că lupți împreună pentru același lucru. Dar nici nu aș merge cu plocoane sau cu emisari speciali spre americani sau francezi ca să nu se întâmple una sau alta!

Dimpotrivă, ar trebui să continuăm să ne privim cu alți ochi militarii! Pe scurt, să-i prețuim pe aliați din toate punctele de vedere, dar nici să-i ignorăm p-ai noștri! Nu va fi ușor să facem asta, dar nici să ne îmbătăm cu apă rece sau să deznădăjuim brusc nu sunt soluții de luat în calcul!”, mai spune Ștefan Dănilă.

Pe de altă parte, Ștefan Dănilă reamintește și amănuntul, deloc de neglijat, că România ar rămâne și în eventualitatea retragerii trupelor americane din România sub cupola nucleară de a apărare a NATO.

”Chestiunea asta e clară și în ciuda tuturor cârcotelilor pe tema asta, mi-e greu să cred că datele problemei se mai pot schimba!”, conchide același Ștefan Dănilă.

În prezent, în România, e prezent un contingent de circa 1.800 de militari americani, care ar putea fi retrași, în marea lor majoritate din regiune, la ordinul noii administrații conduse de Donald Trump.