05 apr. 2025 | 18:17

Staţiunea fantomă din România. Aici ar fi avut loc Jocurile Olimpice, în anii ’70 era un proiect uriaş, acum au rămas ruinele

Știri social
Staţiunea fantomă din România. Aici ar fi avut loc Jocurile Olimpice, în anii '70 era un proiect uriaş, acum au rămas ruinele

În adâncul Munților Lotrului, ascunsă între pădurile dese și liniștea lacului Vidra, se află o amintire uitată a ambițiilor grandioase din România comunistă: stațiunea Vidra. Un loc care, în anii ’70, era gândit să devină un colos turistic dedicat sporturilor de iarnă, ba chiar un candidat pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă. Astăzi, tot ce a mai rămas sunt ruinele unui vis abandonat, cu hoteluri părăsite și drumuri care duc nicăieri.

Un proiect născut din ambiție și planuri olimpice

În plină perioadă comunistă, autoritățile române și-au propus să transforme zona Vidra într-o stațiune de top, capabilă să concureze cu celebrele destinații montane din Europa. Stațiunea urma să fie dotată cu facilități moderne: hoteluri de lux, pârtii de schi de nivel internațional, instalații de transport pe cablu și infrastructură de cazare și agrement.

Situată la o altitudine de aproximativ 1.300 de metri, pe malul lacului Vidra, stațiunea beneficia de un cadru natural spectaculos și de condiții ideale pentru sporturile de iarnă. Scopul? Organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din anul 2000. Într-o vreme în care România căuta să-și demonstreze forța prin construcții și proiecte de anvergură, Vidra părea o piesă centrală în acest puzzle al măreției.

Prăbușirea proiectului după 1989

Totuși, visul olimpic al stațiunii Vidra s-a risipit odată cu prăbușirea regimului comunist în 1989. Finanțarea a fost sistată, lucrările au fost abandonate, iar ceea ce trebuia să fie o perlă a turismului montan a devenit treptat o ruină, înghițită de natură și uitată de autorități.

Clădirile ridicate au fost lăsate în paragină. Ferestrele sparte, zidurile crăpate și acoperișurile prăbușite sunt tot ce mai amintește de măreția care trebuia să fie. Stațiunea Vidra a devenit, astfel, o stațiune-fantomă, o relicvă a unui plan ambițios care nu a mai fost dus la capăt.

Încercări timide de revitalizare

În ultimii ani, odată cu dezvoltarea domeniului schiabil Transalpina Ski Resort, unele drumuri și elemente de infrastructură din zonă au fost modernizate. Transalpina Ski Resort, aflat la câțiva kilometri de ruinele stațiunii Vidra, a reușit să atragă turiști pasionați de sporturile de iarnă, dar zona Vidra propriu-zisă rămâne în continuare într-o stare avansată de degradare.

Deși există un potențial turistic imens, autoritățile locale și centrale nu au reușit până acum să propună un plan concret de revitalizare a stațiunii. Situația juridică incertă a terenurilor, lipsa investițiilor private și dezinteresul politic au contribuit la stagnarea acestui proiect care, în teorie, ar putea aduce beneficii economice și turistice considerabile.

Un loc cu atmosferă misterioasă și peisaje spectaculoase

Chiar dacă Vidra nu a devenit niciodată stațiunea visată de autoritățile din anii ’70, zona nu duce lipsă de farmec. Cei puțini turiști care se aventurează până aici rămân impresionați de frumusețea sălbatică a peisajelor, de liniștea care domnește printre ruine și de aerul de mister care plutește peste întregul loc.

Lacul Vidra, cu apele sale limpezi și reci, oferă o panoramă spectaculoasă, în timp ce clădirile părăsite dau impresia unei lumi care a fost odată vie, dar care a fost abandonată în graba tranziției postcomuniste. Fotografi, pasionați de explorări urbane și iubitori de natură ajung în zonă tocmai pentru această combinație fascinantă între frumusețe naturală și istorie abandonată.

Vidra – un simbol al promisiunilor uitate

Stațiunea Vidra este mai mult decât un simplu loc părăsit. Este o metaforă a viselor mari pierdute în fața realităților dure. O mărturie a unui timp în care România spera, visa și construia, dar în care multe dintre aceste speranțe s-au transformat în ruine.

Redarea vieții stațiunii Vidra ar putea însemna nu doar o relansare turistică pentru județul Vâlcea, ci și o reparare simbolică a unei promisiuni încălcate. Până atunci, Vidra rămâne o stațiune-fantomă în inima Carpaților, un loc unde istoria, natura și uitarea se împletesc într-un tablou impresionant.