03 apr. 2025 | 17:00

Secretele ascunse ale Coțofeneștiului: arheologii caută cetatea getică pierdută

ȘTIINȚĂ
Secretele ascunse ale Coțofeneștiului: arheologii caută cetatea getică pierdută
Cetatea getică de la Coțofenești – un mister ce așteaptă să fie descifrat

Anul acesta, specialiștii în arheologie sunt gata să redeschidă filele istoriei la Coțofenești, un loc celebru pentru descoperirea coifului de aur din perioada getică. În județul Prahova, zona în care a fost găsit artefactul acum aproape 100 de ani va fi din nou investigată în căutarea unei cetăți getice, despre care se bănuiește că ar fi existat pe aceste meleaguri.

Cercetările, coordonate de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vor începe în vara acestui an și vor dura cel puțin doi-trei ani. Săpăturile sunt finanțate parțial prin fonduri publice, iar arheologii speră să aducă la lumină ruinele unei așezări fortificate, care ar putea rescrie istoria regiunii.

Coiful de aur de la Coțofenești Foto: Agerpres

Deși în zona Coțofenești nu s-au efectuat săpături sistematice niciodată, descoperirea coifului de aur în anii ’30 a stârnit curiozitatea arheologilor și a istoricilor deopotrivă. Mihai Dumitrache, managerul muzeului prahovean, a subliniat că cercetările din perioada interbelică au fost extrem de limitate și au vizat doar identificarea unui posibil mormânt. În lipsa unor investigații temeinice, zona a rămas un mister arheologic.

Există, totuși, indicii clare că regiunea a fost locuită în antichitate, iar arheologii sunt optimiști cu privire la posibilitatea existenței unei cetăți getice. „Noi presupunem că în zonă ar exista o cetate getică, deci zona a fost clar locuită și sperăm să demarăm săpăturile în această vară”, a declarat Dumitrache.

Săpăturile vor avea loc într-o zonă de deal greu accesibilă, ceea ce face ca investigațiile să fie un adevărat test de anduranță. În plus, cercetătorii speră să atragă și studenți de la facultățile de profil, pasionați de arheologia geto-dacică, care să participe la descoperirile din teren.

Un proiect de lungă durată, impulsionat de furtul coifului

Interesul reînnoit pentru situl de la Coțofenești a fost amplificat de un eveniment nefericit: furtul coifului de aur dintr-un muzeu din Olanda, pe 25 ianuarie 2024. Considerat o piesă de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național al României, coiful a dispărut împreună cu trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, generând un val de indignare și îngrijorare în rândul autorităților și al comunității științifice.

În urma acestui incident grav, Ministerul Culturii a catalogat furtul drept „deosebit de grav” și a sporit măsurile de securitate pentru alte artefacte valoroase din patrimoniul național. Totodată, evenimentul a readus în prim-plan importanța investigării contextului în care coiful a fost inițial descoperit.

Proiectul de săpături arheologice de la Coțofenești era planificat încă de acum câțiva ani, dar lipsa fondurilor a împiedicat demararea sa. Între timp, incidentul cu furtul a accentuat nevoia de a înțelege mai bine contextul istoric al acestei descoperiri.

„Proiectul este mai demult gândit, iar acum, cu coiful, normal că s-a amplificat un pic și dorim să vedem ce e acolo exact, dar e un proiect mai vechi, de câțiva ani. Au fost probleme de finanțare. Acum o parte din finanțare este asigurată prin bugetul recent aprobat”, a explicat Mihai Dumitrache.

Ce ar putea dezvălui săpăturile din această vară?

Dacă cetatea getică va fi confirmată, arheologii ar putea aduce la lumină detalii fascinante despre structura socială, obiceiurile și viața de zi cu zi a geților. Descoperirea unei astfel de fortificații ar fi deosebit de importantă pentru înțelegerea dinamicii culturale din această regiune a României.

Specialiștii cred că cetatea ar putea reprezenta un punct strategic de apărare sau un centru administrativ al triburilor getice. În plus, există șanse ca noi artefacte, similare cu coiful de aur, să fie descoperite, completând astfel imaginea culturală a comunităților care au locuit pe aceste meleaguri.

Descoperirea unei cetăți ar schimba radical percepția asupra influenței geților în regiune, mai ales că istoria lor este încă plină de lacune. Deși geții au fost cunoscuți drept războinici neînfricați și protectori ai teritoriilor lor, existența unei așezări fortificate ar confirma rolul lor strategic în apărarea regiunii.

O provocare pentru generațiile viitoare de arheologi

Proiectul ambițios de la Coțofenești promite să deschidă noi perspective asupra trecutului, dar va necesita resurse considerabile și o echipă dedicată. Implicarea studenților în procesul de săpături este o oportunitate excelentă de formare practică, dar și de atragere a tinerilor către o carieră în arheologie.

Coțofeneștiul rămâne un loc al tainelor, iar vara aceasta ar putea aduce dezvăluiri importante. Cert este că fiecare bucățică de pământ săpată ar putea scoate la iveală o filă nouă din istoria fascinantă a geților. În timp ce săpăturile continuă, rămânem cu speranța că cetatea getică va ieși la lumină, iar Coțofeneștiul va deveni un punct de reper în descifrarea istoriei noastre străvechi.