02 mai 2025 | 16:56

Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul

Știri social
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
Se modifica SGR

Românii din mediul rural vor avea în curând acces mai facil la sistemul de reciclare a ambalajelor. Autoritățile anunță modificări importante ale Sistemului Garanție-Returnare (SGR), cu scopul de a sprijini zonele izolate, unde rata de returnare este redusă.

Reciclarea ajunge și în ”România profundă”

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), lansat în România pentru a stimula reciclarea ambalajelor, va fi extins semnificativ în 2025 pentru a acoperi și zonele rurale.

Până acum, sătenii au întâmpinat dificultăți în a returna ambalajele, din cauza lipsei infrastructurii. Soluția propusă de RetuRO constă în introducerea unor vehicule mobile echipate cu automate de returnare (RVM-uri), care vor ajunge direct în sate și vor prelua ambalajele.

”Una dintre prioritățile noastre în acest an este să dezvoltăm și să facilităm accesul în sistem în zonele rurale. În acest sens, introducem o inițiativă nouă – RVM-urile mobile – care vor merge în sate și vor colecta ambalaje de la micii comercianți, pentru a face mai simplă participarea acestora la sistem”, a declarat Gemma Webb, CEO RetuRO, potrivit bzi.ro.

Cum funcționează RVM-urile mobile

Vehiculele speciale vor fi dotate cu aparate performante, care vor colecta ambalajele, le vor număra automat, le vor compacta și vor emite un voucher pentru comercianți.

Procesul este gândit pentru a fi rapid și eficient, oferind în același timp transparență în ceea ce privește cantitatea de ambalaje returnată și valoarea garanțiilor. Fiecare sticlă returnată va aduce sătenilor o garanție de 50 de bani, la fel ca în mediul urban.

Ce se schimbă este metoda de colectare, adaptată nevoilor specifice comunităților rurale. După colectare, ambalajele sunt transportate către centrele regionale RetuRO, unde sunt sortate și pregătite pentru reciclare.

Ministrul Mediului cere extinderea urgentă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța extinderii sistemului în întreaga țară:

”Trebuie să ne asigurăm că în fiecare comună, în fiecare sat din România există un punct de colectare automat sau manual, pentru că nu e obligatoriu să avem RVM-uri peste tot, și trebuie să ne asigurăm că acest lucru este bine înțeles inclusiv de către conducerea companiei RetuRo.”

Oficialul a atras atenția și asupra dificultăților cu care se confruntă micii comercianți din mediul rural, inclusiv în ceea ce privește comunicarea cu operatorii RetuRO.

Cu toate acestea, ministrul a apreciat performanțele sistemului în primul an și a reiterat necesitatea ca reciclarea să devină accesibilă în toate colțurile țării.