Scenarii posibile în Santorini: un cutremur major sau o erupție vulcanică? Ce ipoteze iau în calcul experții în dezastre naturale
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/Scenarii-posibile-in-Santorini.jpg)
Activitatea seismică intensă din Santorini ridică întrebări serioase pentru experții în dezastre naturale. Specialiștii analizează posibilitatea ca aceste cutremure să fie precursoare ale unui seism major, capabil să genereze un tsunami, sau chiar semnele unei viitoare erupții vulcanice.
Pe măsură ce cutremurele au devenit mai frecvente, s-au înregistrat și alunecări de teren, iar echipele de urgență trimise pe insulă au raportat sunete puternice, asemănătoare unor valuri sonice continue. Ultima erupție a vulcanului Santorini a avut loc în 1950, iar experții cred că un nou eveniment ar putea fi iminent, notează The Guardian.
Vulcanii activi din Santorini, sub supraveghere strictă
Un al doilea vulcan subacvatic, situat la opt kilometri nord-est de Santorini, este de asemenea activ și mai aproape de epicentrul recentelor cutremure, ceea ce a intensificat temerile oamenilor de știință. Ministerul elen pentru Criză Climatică și Protecție Civilă a confirmat săptămâna trecută că senzorii au detectat o „activitate seismico-vulcanică ușoară” în interiorul calderei insulei.
Profesorul Costas Synolakis, un expert internațional în dezastre naturale, avertizează că vulcanul Santorini tinde să aibă mici explozii la fiecare 50 de ani, iar acum ne aflăm în intervalul de timp corespunzător unui astfel de eveniment. Totuși, el exclude o erupție masivă, deoarece acestea apar o dată la 17.000 de ani.
„Trebuie să monitorizăm îndeaproape vulcanul. Nu putem exclude niciun scenariu”, a declarat el pentru Skai TV.
Localnicii și turiștii, între îngrijorare și indiferență
În timp ce mulți locuitori și turiști sunt alarmați de seria de seisme, alții privesc situația cu calm. Wataru Saito, un economist de 43 de ani aflat în vizită pe insulă, a declarat pentru AFP:
„Nu sunt atât de îngrijorat de cutremur sau de vulcan, pentru că vin din Tokyo”, făcând referire la obișnuința sa cu activitatea seismică din Japonia.
Cu peste 10.000 de oameni care au părăsit deja Santorini din cauza cutremurelor, insula rămâne sub strictă monitorizare, iar autoritățile îndeamnă la vigilență.
Experții, împărțiți în opinii cu privire la activitatea seismică din Ciclade
Cicladele rămân în stare de alertă maximă după un cutremur cu magnitudinea 5,0, produs în apropierea insulelor Santorini și Amorgos. Acesta este cel mai puternic cutremur înregistrat de la începutul activității seismice neobișnuite, la sfârșitul lunii ianuarie.
Cu peste 550 de seisme în ultimele trei zile, îngrijorarea crește în rândul autorităților și al locuitorilor, determinând mulți rezidenți și lucrători să părăsească Santorini.
Seismologii monitorizează atent situația, însă opiniile privind evoluția fenomenului sunt împărțite.
Cutremure în serie sau precursor al unui eveniment major?
Profesorul Manolis Skordilis, de la Universitatea Aristotel din Salonic, consideră că este vorba despre un roi seismic – o serie extinsă de cutremure fără un șoc principal dominant.
El susține că, deși falia este extrem de activă, nu este probabil ca energia acumulată de la cutremurul din 1956 să fie suficientă pentru a declanșa un nou eveniment major. Cu toate acestea, recunoaște că o evaluare definitivă este dificil de realizat în această etapă.
Profesorul Konstantinos Synolakis atrage atenția asupra posibilității unei activități vulcanice. Vulcanul Santorini a produs erupții mici la fiecare 50 de ani, iar un astfel de eveniment nu este exclus. Deși o erupție catastrofală, precum cea din epoca minoică, nu este considerată un scenariu realist, necesitatea unei monitorizări continue rămâne crucială.
Unul dintre cele mai îngrijorătoare scenarii analizate de autorități este posibilitatea unui tsunami, fie ca urmare a unui cutremur submarin puternic, fie ca efect al unei erupții vulcanice subacvatice.
Profesorul Akis Tselentis avertizează că actuala activitate seismică ar putea fi o secvență de pre-șocuri, ceea ce înseamnă că un cutremur mai puternic ar putea urma în curând.
Un cutremur de 6,0 poate declanșa alunecări de teren sau un tsunami
Pe de altă parte, Dr. Athanasios Ganas, de la Observatorul Național din Atena, este mai optimist, susținând că tiparul actual este caracteristic unui roi seismic, mai degrabă decât un semnal al unui cutremur major.
Totuși, el nu exclude posibilitatea unui cutremur cu magnitudinea 6,0, care, dacă s-ar produce în apropierea calderei din Santorini, ar putea provoca alunecări de teren sau chiar un tsunami, notează ekathimerini.com.
Profesorul Efthymios Lekkas, șeful Organizației pentru Planificarea și Protecția împotriva Cutremurelor din Grecia, speră că un cutremur moderat, între 5,0 și 5,5, ar putea elibera treptat presiunea acumulată în falii, fără a cauza distrugeri majore.
Situația rămâne imprevizibilă
În ciuda opiniilor diferite, toți experții sunt de acord că situația este imprevizibilă și necesită monitorizare constantă. Autoritățile supraveghează activitatea seismică și vulcanii din zonă, sfătuind locuitorii și turiștii să rămână informați și să urmeze recomandările de siguranță.
Mii de oameni au părăsit Santorini în ultimele zile, speriați de valul de cutremure care a zguduit zona.
Seismologii au înregistrat peste 300 de cutremure submarine, multe cu magnitudini de peste 4,5 grade pe scara Richter, iar temerile privind un posibil cutremur devastator sau chiar o erupție vulcanică au pus insula în alertă maximă, potrivit The Guardian.
Santorini, zguduită de sute de cutremure într-un timp record
În ultimele 72 de ore, seismografele au înregistrat o activitate neobișnuită în Marea Egee, în special în zona dintre Santorini și Amorgos. Marți dimineață, în mai puțin de 50 de minute, s-au produs șase cutremure, două dintre ele având magnitudini de 4,8 și 4,9.
Autoritățile au decis închiderea școlilor pe Santorini și alte 12 insule din Ciclade, ca măsură de precauție. Oamenii sunt îngroziți de ce s-ar putea întâmpla în continuare, iar mulți dintre ei dorm în mașini sau în aer liber, de teamă că locuințele lor ar putea ceda în cazul unui cutremur mai mare.
„Toată lumea pe care o cunosc a dormit afară, în mașinile lor, iar un membru al familiei a stat treaz toată noaptea pentru a veghea”, a declarat un localnic. „Am 38 de ani și nu am trăit niciodată așa ceva. Toată lumea stă ca pe ace.”
Teama de un nou cutremur devastator, ca în 1956
Pentru mulți locuitori ai insulei, actualele seisme amintesc de cutremurul catastrofal din 1956, când un seism cu magnitudinea 7,7, urmat la 13 minute de unul de 7,2, a provocat un tsunami de 30 de metri. Bilanțul a fost tragic: 53 de morți și peste 100 de răniți.
O localnică, care aștepta la coadă pentru a lua un feribot, a comparat situația actuală cu acel moment tragic din istoria insulei:
„Am trăit prin cutremurul din 1956. Atunci, am fost zguduiți de două ori și asta a fost tot. Acum, e și mai înfricoșător. Te aștepți ca stâncile să cadă în orice moment”, a spus ea privind spre falezele abrupte ale insulei.
Chiar dacă până acum nu au fost raportate pagube majore, s-au produs căderi de pietre în mai multe zone, ceea ce alimentează îngrijorările.
Santorini, o insulă creată de erupții vulcanice, în pericol din nou?
Santorini este una dintre cele mai spectaculoase destinații turistice din lume, atrăgând anul trecut 3,5 milioane de turiști. Insula și-a căpătat forma actuală în urma unei erupții vulcanice uriașe, considerată una dintre cele mai puternice din istoria omenirii, produsă acum 3.500 de ani.
Acum, însă, seismologii avertizează că falia dintre Santorini și Amorgos a fost reactivată, ceea ce ar putea duce la un nou cutremur major sau chiar la o activitate vulcanică periculoasă.
Situația rămâne extrem de tensionată, iar autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția fenomenului, în timp ce locuitorii și turiștii părăsesc insula, temându-se de ce urmează.