07 mart. 2025 | 10:40

Scad ratele la bănci pentru toate creditele în euro, anunțul momentului de la Banca Centrală Europeană, care spune și că se vor acorda mai ușor imprumuturi

BANI
Scad ratele la bănci pentru toate creditele în euro, anunțul momentului de la Banca Centrală Europeană, care spune și că se vor acorda mai ușor imprumuturi

Banca Centrală Europeană (BCE) relaxează politica monetară, a decis să scadă dobânzile de referință, ceea ce înseamnă că, în scurt timp, și băncile comerciale vor proceda la fel. Aceste mișcări se vor reflecta prin diminuarea costului ratelor lunare la creditele în euro.

Conform deciziei luate joi de BCE, începând cu data de 12 martie rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 2,50%, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 2,65% și, respectiv, 2,90%.

Cum te influențează decizia BCE, dacă ai de rambursat un credit în euro?

În cazul în care ai de rambursat un împrumut contractat în moneda unică europeană, e bine să știi că decuzia BCE poate duce la scăderea ratelor pe care le plătești lunar.

Când vorbim despre dobânzi în scădere, vorbim, bineînțeles, despre rate lunare mai mici.

Doar că dobânda de referință a BCE nu este aceeași cu cea practicată de băncile comerciale, cele de la care se împrumută băncile și populația. Dobânda BCE acționează ca un semnal pentru băncile de pe piață, pe care îl preiau și îl aplică în politica internă de creditare.

Cu alte cuvinte, BCE dă semnalul, iar băncile comerciale îl acceptă, reflectându-se acest comportament de pe piață în rate mai mici pentru debitori și nu numai.

Relaxarea politicilor BCE mai are un efect pozitiv asupra pieței de creditare. Este vorba despre faptul că dobânzile mai mici încurajează consumul, iar creditele se vor acorda mai ușor. Băncile comerciale vor relaxa, impulsionate fiind de BCE, condițiile de finanțare pe zona euro, atât pentru populație, cât și pentru firme.

Prin urmare, creditele în euro nu doar că devin mai ieftine, dar și mai simplu de obținut.

„Politica monetară devine mai puțin restrictivă”, după cum au transmis chiar oficialii din cadrul BCE.

„Procesul de dezinflație este în grafic”, au mai punctat aceștia.

Este bine de precizat faptul că BCE a majorat dobânzile în momentul în care rata inflației urcase periculos de mult, și devenise un element ce putea destabiliza economica. În astfel de momente, băncile centrale apelează la instrumentul lor principal împotriva scumpirilor, anume dobânzile. Atunci când inflația începe să scadă, BCE parcurge traseul invers, începe să relaxeze dobânzile, deci să încurajeze din nou consumul, dar doar când inflația e în scădere sau se consideră că sunt premise pozitive pentru acest scenariu, ori când a ajuns deja la un nivel considerat a fi sub control.

Se pare că zona euro este într-un scenariu pozitiv acum, cu inflație în scădere, ceea ce permite BCE să lase dobânzile puțin mai jos.