12 dec. 2025 | 12:09

Salată boeuf sau salată de boeuf: ce variantă este corectă

UTILE
Share
Salată boeuf sau salată de boeuf: ce variantă este corectă
FOTO: Profimedia Images

Puține preparate culese din bucătăria internațională au devenit atât de reprezentative pentru mesele festive din România precum salata de boeuf. Prezentă la Crăciun, la Revelion, la aniversări și, uneori, chiar la mesele de duminică, această salată este unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare. Tocmai de aceea, dilema care apare des este legată de denumire: salată boeuf sau salată de boeuf?

De unde provine, de fapt, denumirea?

Denumirea corectă, conform normelor limbii române, este salată de boeuf. Prepoziția „de” este necesară pentru a arăta ingredientul definitoriu al acestui preparat, boeuf fiind termenul franțuzesc pentru „vită”. Fără această prepoziție, construcția devine improprie din punct de vedere gramatical, chiar dacă forma scurtată „salată boeuf” s-a împământenit în limbajul colocvial.

Deși în România este percepută ca o mâncare tradițională, salata de boeuf are rădăcini străine. Originea ei este atribuită bucătăriei rusești, în special celebrului chef Lucien Olivier, care a inventat în secolul al XIX-lea ceea ce astăzi cunoaștem ca salata Olivier. Preparatul său inițial includea carne de vânat, limbă de vită, icre negre, legume și un dressing sofisticat. De-a lungul timpului, rețeta s-a simplificat și a călătorit în toată Europa, adoptând influențe locale.

În România, versiunea modernă a salatei s-a fixat în perioada interbelică, odată cu răspândirea bucătăriei franțuzești în mediile urbane. De aici provine și păstrarea termenului „boeuf”, care conferă preparatului o notă rafinată și evidențiază ingredientul inițial – carnea de vită. Astfel, salata de boeuf s-a transformat într-un preparat de sărbătoare, prezent la mesele importante ale familiilor din toate regiunile țării.

Ce conține în mod tradițional salata de boeuf

Indiferent de variațiile regionale sau de preferințele fiecărei gospodine, structura de bază a preparatului rămâne aceeași. Salata de boeuf este alcătuită din:

  • legume fierte și tăiate cubulețe – cartofi, morcovi;
  • carne de vită fiartă (în unele rețete se folosesc și organe, precum inima de vită);
  • murături tăiate mărunt, în special castraveți și gogoșari;
  • maioneză, care leagă compoziția și îi conferă textura cremoasă;
  • ornamente după inspirație: felii de gogoșari, măsline, frunze de pătrunjel sau modele decorative.

Această combinație de legume, carne și maioneză face din salata de boeuf un preparat sățios, dar și versatil. Unii aleg să o facă exclusiv cu carne de vită, alții o transformă în variantă vegetariană, renunțând la carne. Esența însă rămâne aceeași: gust echilibrat și armonia unor ingrediente simple, transformate prin atenție și răbdare.

În final, indiferent cum alege fiecare să o numească în conversațiile de familie, important este ca delicioasa salată de boeuf să rămână o parte frumoasă a tradițiilor culinare legate de sărbători.