28 mart. 2025 | 14:38

Românii ar putea primi 2.250 de lei lunar de la stat dacă ajută la angajarea acestor cetăţeni. Legea de care puţini ştiu

Știri social
Românii ar putea primi 2.250 de lei lunar de la stat dacă ajută la angajarea acestor cetăţeni. Legea de care puţini ştiu
Bani. Sursa: mediastandard.ro

Recent, Camera Deputaților a aprobat un proiect legislativ care vine în sprijinul victimelor violenței domestice și traficului de persoane, dar și al românilor aflați aproape de pensionare. Legea prevede stimulente financiare pentru angajatori, care vor primi până la 2.250 de lei lunar pentru a angaja aceste persoane vulnerabile. Măsura a fost întâmpinată cu un ecou pozitiv și promite să sprijine integrarea acestor cetățeni în societate, ajutându-i să-și regăsească independența financiară.

Ajutor financiar pentru angajatori

Noua lege oferă un stimulent important angajatorilor care decid să angajeze victime ale violenței domestice, ale traficului de persoane sau români care au primit ordin de protecție.

Acest sprijin financiar se ridică la 2.250 de lei lunar, o sumă considerabilă care poate face diferența pentru angajatori, dar și pentru acești cetățeni care au nevoie de un punct de sprijin.

Condiția principală este ca persoanele angajate să rămână la locul de muncă pentru cel puțin 18 luni, perioadă care le va permite să se stabilizeze financiar și să își reconstruiască viața.

Măsura se extinde și pentru cei aproape de pensionare

Un alt aspect important al noii legi este că aceasta oferă aceleași stimulente financiare și angajatorilor care angajează persoane aflate în prag de pensionare.

Astfel, românii care sunt aproape de vârsta de pensionare, dar nu au îndeplinit încă toate condițiile necesare pentru a ieși la pensie, vor beneficia de acest ajutor, sprijinind angajatorii să-i integreze în piața muncii.

Totuși, perioada în care acest ajutor financiar va fi acordat nu poate depăși 5 ani de la angajare, asigurându-se astfel că acest stimulent este temporar și că persoanele angajate vor putea să devină autonome pe termen lung.

Vezi și Decizie în cazul jucătorului implicat în scandalul de violență domestică. Ce a hotărât Manchester United!

”Violenţa domestică este o dramă”

Monica Berescu, deputat USR și unul dintre inițiatorii proiectului legislativ, a subliniat importanța acestei legi, spunând că violența domestică afectează anual peste 130.000 de români și că independența financiară poate fi cheia eliberării din aceste abuzuri.

”Adoptarea proiectului reprezintă un moment important pentru noi ca societate. Violenţa domestică este o dramă care afectează anual peste 130.000 de români, iar numărul victimelor continuă să crească îngrijorător.

Pentru mulți dintre cei care trăiesc sub teroarea abuzului, independența financiară poate însemna şansa reală de a se elibera definitiv de abuzurile agresorului.

Nimeni nu ar trebui să fie prizonierul propriei vieți din cauza violenţei sau exploatării”, a precizat Monica Berescu, potrivit Romania TV.

Legea vine într-un moment în care protecția victimelor și integrarea acestora pe piața muncii sunt priorități esențiale pentru o societate care dorește să își sprijine cetățenii vulnerabili.

Astfel, măsura adoptată de Camera Deputaților reprezintă un pas important în direcția susținerii acestora, dar și a angajatorilor care decid să investească în integrarea acestor persoane.

Vezi și Noi legi aspre pentru violența domestică: normele vin direct de la Bruxelles!