06 mai 2025 | 21:30

Rezultatele din primul tur al alegerilor lovesc sub centură și pensiile private! Probleme pentru românii care cotizează la Pilonul 2

BANI
Rezultatele din primul tur al alegerilor lovesc sub centură și pensiile private! Probleme pentru românii care cotizează la Pilonul 2
Rezultatele alegerilor afectează pensiile private Pilon 2

Dobânzi mai mari la credite, o monedă națională tot mai slabă, dar și probleme la Pilonul 2 de pensii – iată câteva dintre efectele resimțite deja de marți pe piața românească.

Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale deja are consecințe asupra buzunarului românilor. După votul de duminică, bursa de la București a început ziua cu scăderi, iar asta afectează direct banii celor peste 8 milioane de români care au contribuții la Pilonul II de pensii – adică pensia privată obligatorie. Cu alte cuvinte, pierderile de pe bursă pot însemna mai puțini bani în contul de pensie al fiecăruia.

Probleme în lanț pentru economia românească

Pe lângă aspectele de mai sus, statul român se împrumută acum mai scump decât în ultimele trei luni. Asta înseamnă că dobânzile au crescut, iar datoriile făcute de guvern vor fi mai greu de plătit. Iar nota de plată, în final, tot noi o achităm, prin taxe și impozite mai mari sau prin reduceri din alte zone importante, cum ar fi sănătatea sau educația.

Ministerul Finanțelor a încercat să împrumute 500 de milioane de lei pe patru ani, dar băncile n-au fost interesate – au oferit doar 295 de milioane și cu dobânzi prea mari, așa că statul n-a reușit să obțină banii.

Dobânzile cerute pentru împrumuturile statului au crescut puternic, semn că investitorii sunt îngrijorați de ce se întâmplă pe scena politică. Asta înseamnă că România se va împrumuta mai scump, iar bugetul va suferi. Doar în primele trei luni ale anului, statul a plătit cu 64% mai mult pe dobânzi decât anul trecut.

Nici bursa nu arată bine

Indicele BET a scăzut cu aproape 3%, ceea ce înseamnă pierderi pentru cei peste 8 milioane de români care au contribuții la Pilonul II de pensii. Singura veste mai bună e că euro a rămas stabil, la 4,97 lei.

„Atunci când este instabilitate politică, instabilitate economică, apare această nervozitate și în rândul investitorilor. Sigur că se poate argumenta că oricând există vânzători, există și cumpărători, deci totdeauna există și unii care cumpără. Dar presiunea acum este foarte mare atât pe piața de capital, cât și pe piața valutară, în special pentru investitorii străini care tind să iasă din România în perioada aceasta”, a explicat Dragoș Cabat, conform Digi24.ro.