05 mai 2025 | 01:12

Putin spune că speră să nu fie nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina, dar promite „finalul logic” al războiului

Știri Externe
Putin spune că speră să nu fie nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina, dar promite „finalul logic” al războiului
Putin speră să evite armele nucleare, dar promite finalul războiului în termenii Rusiei. (Foto: Profimedia)

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat recent că Moscova are suficiente resurse pentru a duce războiul din Ucraina „până la capăt”, în termenii stabiliți de Kremlin, fără a fi nevoită — speră el — să apeleze la arsenalul nuclear. Mesajul, transmis în cadrul unui documentar difuzat de televiziunea de stat rusă, vine într-un moment în care conflictul declanșat în februarie 2022 pare departe de un deznodământ, scrie CNN.

„Avem suficiente forțe”: avertismentul cu zâmbet diplomatic

În cadrul filmului documentar „Rusia, Kremlinul, Putin, 25 de ani”, președintele rus a fost întrebat direct despre posibilitatea unei escaladări nucleare. Răspunsul său, livrat într-un cadru simbolic — lângă portretul țarului Alexandru al III-lea — a fost atent calibrat: „Nu a fost nevoie să folosim acele arme… și sper că nu va fi nevoie”. Cu toate acestea, el a subliniat că Rusia dispune de „suficiente forțe și mijloace pentru a duce la bun sfârșit ceea ce am început în 2022”.

Mesajul este ambiguu: o speranță exprimată aparent uman, dar însoțită de o reafirmare a hotărârii și a capabilităților militare. Din perspectiva Kremlinului, războiul rămâne un element esențial în repoziționarea Rusiei ca actor geopolitic dominant, iar orice gest de reținere este însoțit de o demonstrație de forță.

Războiul din Ucraina: între saturație globală și retorică imperială

De la invazia inițială, în februarie 2022, conflictul a devenit cel mai mare război terestru din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace. Cu sute de mii de victime raportate și o linie a frontului relativ stabilizată, discursurile oficiale din Rusia și Occident continuă să se lovească, fără semne clare de reconciliere.

Fostul președinte american și actualul lider al SUA, Donald Trump, a calificat în repetate rânduri conflictul drept un „măcel” și a sugerat că îl percepe ca pe un război prin interpuși între SUA și Rusia. Tot el a avertizat recent că situația ar putea degenera într-un al Treilea Război Mondial, criticând eșecul negocierilor între Moscova și Kiev.

Pe de altă parte, liderii europeni și administrația Biden continuă să susțină Ucraina, considerând acțiunea Rusiei drept o tentativă de recucerire imperială a unor teritorii care nu îi mai aparțin.

Putin, între cultul personalității și realitatea unei Rusii izolate

Documentarul rusesc a oferit și o imagine atent construită a liderului de la Kremlin. Filmările îl arată pe Putin într-un cadru informal, oferindu-i dulciuri și băuturi tradiționale jurnalistului Pavel Zarubin, sugerând apropierea de „omul simplu”. Președintele afirmă chiar că „nu se simte ca un politician” și că „respiră același aer cu cetățenii ruși”.

Cu toate acestea, în spatele imaginii regizate se ascunde o realitate mai dură: o Rusie din ce în ce mai izolată, o economie tensionată și o societate în care vocile critice sunt reduse la tăcere — fie prin încarcerare, fie prin exil. Opozanții îl acuză pe Putin că a construit un regim personalist bazat pe obediență și corupție, cu riscuri majore pentru viitorul țării.

„Finalul logic” al unui conflict fără sfârșit?

Ceea ce Putin numește „finalul logic” al războiului rămâne o enigmă. Pentru Occident, un astfel de deznodământ poate însemna retragerea trupelor ruse și restabilirea suveranității ucrainene. Pentru Kremlin, însă, logica ar putea însemna impunerea unor termeni de pace favorabili, recunoașterea teritoriilor ocupate sau cel puțin menținerea unui conflict înghețat care slăbește Ucraina și menține presiunea asupra NATO.

Dincolo de jocul de declarații, mesajul transmis de Putin este clar: Rusia nu renunță și nu exclude complet niciun scenariu. Iar simpla invocare a armelor nucleare, chiar și în treacăt, menține o linie roșie tulbure, pe care întreaga lume o privește cu îngrijorare.