28 mart. 2025 | 09:23

Probleme de miliardar de la șeful ChatGPT: „Toată lumea te urăște”

ACTUALITATE
Probleme de miliardar de la șeful ChatGPT: „Toată lumea te urăște”
La Razon

Sam Altman, fost student la Stanford devenit miliardar în sectorul tehnologic, a stârnit controverse după un mesaj publicat recent pe rețelele de socializare.

Cofondatorul OpenAI s-a plâns că, în ciuda eforturilor sale de a dezvolta inteligența artificială pentru „a vindeca cancerul sau altceva” lumea continuă să îl critice.

Comentariul a venit după lansarea unei actualizări pentru ChatGPT, care îmbunătățește semnificativ funcțiile de generare a imaginilor.

Altman, în vârstă de 39 de ani, a spus ironic că „toată lumea te urăște pentru orice” atunci când ajungi la un anumit nivel de succes.

Declarațiile sale au fost întâmpinate cu scepticism, având în vedere averea sa estimată la aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Interesant este că, în timp ce Altman deplânge lipsa de apreciere, criticii subliniază că această sumă ar putea acoperi costurile de sănătate pentru sute de mii de copii defavorizați sau ar putea finanța chiria pentru zeci de mii de locuințe sociale.

Reacții ironice și confruntările lui Sam Altman cu Elon Musk

Pe lângă criticile legate de influența sa financiară, Sam Altman a devenit și ținta unor glume în mediul online. Utilizatorii au folosit instrumentele AI dezvoltate de OpenAI pentru a-i transforma chipul în stilul animațiilor Studio Ghibli, scrie Futurism.

Într-un alt mesaj, el s-a plâns că a primit „sute de mesaje” în care oamenii îi trimiteau astfel de imagini modificate cu el.

Nu este prima dată când Altman reacționează în fața atacurilor din mediul online. Anul acesta, el a avut un conflict public cu Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, care l-a criticat în repetate rânduri pe platformele sociale.

Altman a răspuns atunci cu un comentariu ironic: „Încă un tweet răutăcios și poate că te vei iubi pe tine însuți”. Ulterior, a sugerat că Musk este motivat de nesiguranță și că „nu pare să fie o persoană fericită”.

Putere, influență și dorința de recunoaștere

Altman nu este singurul miliardar din tehnologie care se confruntă cu critici. Creșterea inegalităților economice din SUA face ca figuri precum el să fie percepute ca simboluri ale unui sistem dezechilibrat. Însă, pe lângă acumularea de avere și influență, unii dintre acești lideri din tehnologie par să își dorească inclusiv admirația publicului.

Analistul Stephen Moore remarca recent că, în loc să se retragă și să ducă o viață liniștită, miliardarii din tehnologie „continuă să se împingă în lumina reflectoarelor, disperați să rămână relevanți și să fie idolatrizați”.

Astfel, în ciuda puterii și resurselor uriașe de care dispun, recunoașterea publică rămâne o provocare pentru figuri precum Sam Altman și, de ce nu, Elon Musk.