01 mart. 2025 | 18:16

Prima reacție a Chinei după cearta dură dintre Zelenski și Donald Trump de la Casa Albă. Ce a transmis ministrul de Externe

Știri social
Prima reacție a Chinei după cearta dură dintre Zelenski și Donald Trump de la Casa Albă. Ce a transmis ministrul de Externe

China și-a reafirmat poziția neutră și consecventă față de criza din Ucraina, în urma tensiunilor recente dintre fostul președinte american Donald Trump și liderul ucrainean Volodimir Zelenski. Disputa a fost declanșată după ce Trump l-a numit pe Zelenski „dictator fără alegeri”, într-o postare pe rețeaua sa de socializare Truth Social, generând reacții dure din partea liderilor europeni și intensificând speculațiile despre viitorul sprijin american pentru Ucraina.

Poziția Chinei: Apel la soluționare pașnică

Într-un briefing de presă susținut joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Guo Jiakun, a subliniat că poziția Beijingului rămâne neschimbată: promovarea păcii și a unei soluții politice echitabile pentru criza din Ucraina.

„China sprijină toate eforturile dedicate păcii și se așteaptă la un acord echitabil, durabil și obligatoriu, acceptat de toate părțile implicate”, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi, în cadrul unei întâlniri cu omologul său ucrainean Andrii Sybiha, desfășurată la Munchen pe 15 februarie.

Totodată, China a reiterat că platforma internațională „Friends of Peace”, lansată în colaborare cu țările din Sudul Global, va continua să promoveze discuții pentru încheierea conflictului.

Conflictul dintre Trump și Zelenski: De la acuzații la reacții internaționale

Scandalul dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski a escaladat rapid după ce fostul lider american l-a acuzat pe Zelenski că „refuză să organizeze alegeri și este foarte scăzut în sondajele din Ucraina”.

Mandatul lui Zelenski ar fi trebuit să se încheie în mai 2024, însă din cauza legii marțiale, impuse în urma invaziei ruse din 2022, organizarea alegerilor a fost suspendată. Trump a folosit acest context pentru a-și justifica acuzațiile, însă Zelenski a răspuns ferm, acuzându-l pe Trump că „trăiește într-un spațiu de dezinformare dominat de Moscova”, conform declarațiilor oferite pentru BBC.

Comentariile lui Trump au stârnit critici dure și din partea liderilor europeni, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, care a condamnat poziția acestuia:

„Este pur și simplu greșit și periculos să îi refuzi președintelui Zelenski legitimitatea sa democratică”, a declarat Scholz.

China critică intervenția SUA în afacerile interne ale altor state

În ceea ce privește poziția Beijingului față de această dispută, profesorul Keir Haidong, de la Universitatea de Afaceri Externe din China, a explicat într-un interviu pentru Global Times că SUA continuă să intervină în afacerile interne ale altor state, inclusiv în privința alegerilor din Ucraina.

Expertul chinez a adăugat că relațiile dintre Washington și Kiev au luat o întorsătură bruscă, reflectând rolul instrumental al Ucrainei în strategia geopolitică americană. Potrivit acestuia, administrația Biden a utilizat Ucraina pentru a slăbi Rusia, în timp ce Trump caută să renunțe la sprijinul oferit Kievului pentru a scoate SUA din conflict.

„Gestionarea crizei de către SUA pare haotică, iar această abordare riscă să agraveze tensiunile și să complice și mai mult dinamica geopolitică a conflictului din Ucraina”, a avertizat Li, un alt analist citat de presa chineză.

Implicațiile globale ale disputei Trump-Zelenski

Această confruntare verbală dintre Trump și Zelenski nu afectează doar relațiile SUA-Ucraina, ci și echilibrul geopolitic global. Disensiunile din politica externă americană ar putea influența viitorul sprijin militar și financiar pentru Kiev, ceea ce ar putea avea consecințe majore asupra evoluției războiului.

Pe de altă parte, China își menține abordarea diplomatică, pledând pentru negocieri și o soluționare pașnică a conflictului, consolidându-și astfel imaginea de mediator global.

În timp ce Europa condamnă retorica lui Trump, iar Ucraina respinge acuzațiile, rămâne de văzut cum va influența această dispută viitoarele decizii ale administrației americane și ce impact va avea asupra eforturilor de pace susținute de China.