06 iun. 2025 | 21:01

Prețurile din tavernele din Grecia i-au uimit pe românii care își încep concediile. Cât costă în 2025 o porție de souvlaki

Social
Share
Prețurile din tavernele din Grecia i-au uimit pe românii care își încep concediile. Cât costă în 2025 o porție de souvlaki

Pe măsură ce vara își intră în drepturi, tot mai mulți români își planifică escapadele estivale în Grecia. Destinația rămâne una dintre cele mai populare pentru turiștii din România, datorită peisajelor spectaculoase, ospitalității grecilor și, nu în ultimul rând, a prețurilor considerate atractive în comparație cu litoralul autohton. În 2025, forumurile de discuții dedicate vacanțelor în Grecia sunt pline de întrebări, recomandări și comparații privind costurile actuale ale meselor la taverne și ale cazării pe insule sau pe continent.

Prețurile din Grecia, de mare interes pentru turiștii români

Una dintre cele mai discutate teme este legată de cât de mult (sau puțin) a crescut nota de plată în restaurantele grecești. Potrivit discuțiilor de pe grupul de Facebook „Forum Grecia”, părerile sunt împărțite. În timp ce unii consideră că Grecia a rămas constantă la prețuri, alții spun că se simt ușor împovărați de scumpiri.

„Prețuri normale. Cine își permite să mănânce în oraș în România, își permite și în afara țării în marea majoritate a destinațiilor,” comentează un român cu experiență în vacanțele elene. Un alt utilizator adaugă: „Prețuri normale, care s-au schimbat foarte puțin în 10 ani. Nu ca în România, de la an la an, dublu.”

Pe de altă parte, sunt și turiști mai economi, care preferă să evite mesele în oraș și aleg cazări unde există bucătărie și își pot găti: „Facem sandwich-uri de acasă să ne ajungă 10 zile… :))”, a spus cineva, mai în glumă, mai în serios. În contrast, alții remarcă diferențele față de litoralul românesc: „Prețuri la jumătate față de Mamaia.”

Cât costă o masă tradițională

Dar cât costă, concret, o masă într-o tavernă grecească în 2025? Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare, souvlaki-ul, poate fi găsit în tavernele tradiționale la prețuri ce pornesc de la 2,50 – 3 euro pentru varianta fast-food (lipie cu carne, cartofi prăjiți, legume și sos), în timp ce o porție completă, servită la masă, poate ajunge la 7-10 euro, în funcție de locație și tipul de carne (pui, porc, vită sau miel). Porțiile sunt, în general, generoase, iar gustul autentic.

Alte preparate, precum salata grecească (3-5 euro), gyros-ul (3-6 euro), fructele de mare (10-15 euro) sau deserturile tradiționale (2-4 euro) întregesc meniul accesibil pentru majoritatea buzunarelor. Chiar și băuturile sunt bine cotate la capitolul preț: o bere locală poate costa între 2 și 4 euro, iar o carafă de vin alb sau roșu, servită în tavernele de familie, variază între 5 și 8 euro pentru un litru.

În concluzie, Grecia rămâne o destinație competitivă nu doar pentru frumusețea ei naturală și ospitalitatea localnicilor, ci și pentru raportul calitate-preț al serviciilor turistice. Deși unii turiști au observat ușoare scumpiri față de anii anteriori, majoritatea românilor continuă să considere că mâncarea în tavernele grecești este accesibilă și mai avantajoasă decât în multe stațiuni de pe litoralul românesc. Iar pentru o porție savuroasă de souvlaki la malul mării Egee, pare că merită din plin.