Povestea brandului Hermes. De la copilul orfan șelar din atelierul de tăbăcit pielea la o dinastie de lux și unul dintre cele mai grele nume în modă
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/Povestea-brandului-Hermes.-De-la-copilul-orfan-selar-din-atelierul-de-tabacit-pielea-la-o-dinastie-de-lux-si-unul-dintre-cele-mai-grele-nume-in-moda.jpg)
Hermès este astăzi sinonim cu rafinamentul, exclusivitatea și meșteșugul desăvârșit. Puține branduri din lume se pot mândri cu o istorie atât de bogată și cu o continuitate familială de peste cinci generații. De la un modest atelier de hamuri din Parisul secolului al XIX-lea, Hermès a devenit un imperiu global al luxului, păstrându-și însă esența artizanală și valorile tradiționale.
Thierry Hermes, copilul orfan de la un atelier de tăbăcit pielea
Puține branduri din universul modei au o istorie la fel de fascinantă și de autentică precum Hermes. Această casă de modă franțuzească, recunoscută astăzi în întreaga lume pentru rafinamentul și exclusivismul produselor sale, are o poveste ce începe departe de luminile rampei modei, în inima secolului al XIX-lea, în mijlocul unor vremuri tulburi.
Thierry Hermes, fondatorul mărcii, s-a născut în anul 1801 în Krefeld, Germania, într-o familie modestă. Tatăl său era francez, iar mama de origine germană. Provenea dintr-o familie numeroasă, fiind cel mai mic dintre cei șase copii.
Din cauza epidemiei și a contextului războinic al epocii, Thierry și-a pierdut întreaga familie de timpuriu, rămânând orfan. Acest moment dureros avea să fie punctul de pornire al unui destin ieșit din comun.
Mutat în Franța, Thierry a dobândit cetățenia franceză, deoarece Krefeld, orașul său natal, era la acea vreme parte a Imperiului lui Napoleon. A lucrat ca ucenic într-un atelier de tăbăcărie, învățând să lucreze pielea cu o măiestrie remarcabilă.
În anul 1837, a pus bazele propriului atelier specializat în hamuri și accesorii de echitație, pe bulevardele Grands Boulevards din Paris.
Ceea ce l-a diferențiat pe Thierry Hermes de alți meșteșugari a fost calitatea excepțională a produselor sale. Hamurile pe care le realiza manual, folosind tehnica cusăturii cu două ace, erau apreciate de elita vremii.
Nu a durat mult până când a ajuns să furnizeze articole pentru unii dintre cei mai puternici nobili din Europa, inclusiv pentru Împăratul Napoleon al III-lea.
Recunoașterea internațională nu a întârziat să apară: la Expozițiile Universale de la Paris din 1855 și 1867, Thierry Hermes a obținut premii pentru calitatea pieilor prelucrate și rafinamentul execuției.
De la hamuri la genți: tranziția către luxul modern
După moartea lui Thierry, afacerea a fost preluată de fiul său, Charles-Émile Hermes, care a decis să mute atelierul într-o zonă emblematică pentru luxul parizian: 24 rue du Faubourg Saint-Honoré. Această locație, devenită între timp istorică, găzduiește și astăzi magazinul principal Hermes.
Sub conducerea lui Charles-Émile, firma a fost redenumită „Hermes Frères” și a început să capete o nouă direcție. Împreună cu fiii săi, Adolphe și Emile-Maurice, a extins gama de produse oferite, adresându-se direct clientelei înstărite și pasionate de echitație din Paris.
În anul 1900, Hermes a lansat prima sa geantă – Haut à Courroies – concepută pentru a transporta șaua de călărie. Aceasta a fost prima etapă în lungul drum care avea să ducă spre consacrarea casei Hermes în domeniul genților de lux.
Curând, destinul afacerii a fost în mâinile lui Emile-Maurice, după ce fratele său, Adolphe, a ales să se retragă. Emile-Maurice a înțeles că epoca echitației era pe cale să apună, fiind înlocuită de era automobilului.
Într-un gest de viziune extraordinară, a început să diversifice portofoliul de produse, adaptându-se noilor vremuri. În 1922, a fost introdusă prima geantă de mână pentru femei. Un an mai târziu, Hermes a pășit în SUA, marcând începutul internaționalizării brandului.
În 1923, Emile-Maurice brevetează un nou tip de închizătoare cu fermoar, denumită „dispozitivul de fixare Hermes”, ceea ce a permis lansarea unor noi linii de îmbrăcăminte cu design inovator.
În 1929, casa Hermes a prezentat prima sa colecție de modă feminină, iar în deceniul următor au fost lansate produse emblematice: celebra geantă Kelly și eșarfa din mătase imprimată, simboluri ale eleganței rafinate.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/Thierry-Hermes-fondatorul-brandului-de-lux-Hermes-in-atelierul-sau-de-tabacit-pielea.-Foto-Fashiongton-Post.jpg)
Thierry Hermes, fondatorul brandului de lux Hermes, în atelierul său de tăbăcit pielea. Foto Fashiongton Post
Gențile Kelly și Birkin, două dintre cele mai populare și râvnite accesorii din istoria modei
Unul dintre aspectele definitorii ale brandului Hermes este faptul că a rămas, vreme de peste un secol, o afacere de familie. După moartea lui Emile-Maurice, conducerea companiei a fost preluată de cei doi gineri ai săi: Robert Dumas-Hermès și Jean-René Guerrand-Hermès.
Aceștia au fost primii lideri ai brandului care nu proveneau direct din linia de sânge a fondatorului, dar au continuat tradiția cu aceeași devotare.
Robert Dumas a avut o contribuție semnificativă în rafinarea identității vizuale a brandului, fiind implicat în crearea logo-ului iconic cu trăsura și calul, precum și în designul genților Kelly și Birkin, două dintre cele mai râvnite piese din universul modei.
Datorită atenției lor pentru calitate și raritate, aceste genți au devenit adevărate simboluri ale statutului social.
De-a lungul decadelor, Hermes a colaborat cu designeri influenți care au contribuit la evoluția sa stilistică. În anii 1990, Martin Margiela a adus o notă conceptuală colecțiilor. Jean-Paul Gaultier a condus direcția artistică a brandului între 2003 și 2010, adăugând o tușă de teatralitate și modernitate.
Ulterior, Christophe Lemaire a optat pentru o estetică minimalistă și atemporală, în linie cu filosofia tradițională a mărcii.
Hermes astăzi: o dinastie în continuare relevantă
În prezent, Hermes este recunoscut la nivel global ca unul dintre cele mai influente și respectate branduri de lux. Deși este listat la bursă, familia Dumas controlează în continuare majoritatea acțiunilor, aproximativ 75%, păstrând astfel identitatea și valorile originare ale companiei.
Produsele Hermes se disting prin faptul că sunt fabricate manual, într-un număr limitat de exemplare, în ateliere specializate din Franța.
Fiecare piesă necesită zeci de ore de muncă și trece prin mâinile unor artizani cu experiență. Filosofia brandului pune accent pe calitate, durabilitate și discreție, în opoziție cu fastul ostentativ promovat de alte case de modă.
Gențile Birkin și Kelly au liste de așteptare de luni sau chiar ani, iar fiecare produs este un simbol al exclusivității. Pe lângă genți, Hermes produce și articole vestimentare, parfumuri, bijuterii, ceasuri și obiecte pentru casă, toate având în comun același standard de excelență.
Brandul a reușit să îmbine tradiția cu inovația, păstrându-și ADN-ul intact în ciuda provocărilor lumii moderne. Fiecare colecție este lansată cu respect pentru valorile artizanale, iar marketingul se bazează mai degrabă pe moștenire și autenticitate decât pe campanii agresive.
Povestea Hermes este mai mult decât istoria unei case de modă – este o lecție despre perseverență, viziune și continuitate.
De la un orfan pasionat de pielărie la fondatorul unui imperiu de lux, Thierry Hermes a pus bazele unei dinastii care, timp de aproape două secole, a menținut standardele perfecțiunii în universul modei.
Într-o lume în care totul se schimbă rapid, Hermes rămâne un simbol al stabilității și rafinamentului. Iar succesul său se datorează nu doar produselor, ci și valorilor umane care l-au inspirat de la bun început: respectul pentru tradiție, dedicația pentru calitate și discreția elegantă. Hermes nu este doar un brand, este o moștenire vie.