Ploaie de meteoriți vizibilă în aprilie și mai: Lyridele și Eta Aquaridele vor lumina cerul, ce trebuie să știi
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/ploaie-de-meteoriti-in-2025.jpg)
În următoarele săptămâni, cerul va fi animat de două fenomene astronomice extrem de importante: ploaia de meteoriți Lyridă și cea a Eta Aquaridelor.
Ambele pot fi observate cu ochiul liber, fără instrumente speciale, cu condiția ca cerul să fie senin, iar zona de observație lipsită de poluare luminoasă, prezentă, din păcate, în toate orașele mai mici sau mai mari.
Când vei putea vedea Lyridele
Lyridele vor fi vizibile între 17 și 26 aprilie, cu un maxim în noaptea dintre 21 și 22 aprilie, în special în emisfera nordică. Meteoriții provin din cometa C/1861 G1 (Thatcher), care orbitează Soarele la aproximativ 422 de ani. Radianța, punctul aparent din care par să provină, se află în apropierea constelației Lyra.
În condiții ideale, se pot observa între 10 și 15 meteoriți pe oră. În 2025, faza de Lună în descreștere (40% din discul lunar fiind iluminat) va afecta vizibilitatea, motiv pentru care se recomandă observarea meteoriților în seara de 21 aprilie, înainte de răsăritul Lunii, scrie Science Alert,
Eta Aquaridele, vizibile inclusiv în luna mai
Eta Aquaridele, asociate cu cometa Halley (1P/Halley), vor putea fi observate din 20 aprilie până în 21 mai, cu un vârf de activitate între 2 și 3 mai.
Radianța se află în constelația Vărsătorului, ceea ce înseamnă că activitatea maximă va putea fi observată în emisfera sudică, cu până la 50–60 de meteoriți pe oră. În emisfera nordică, numărul acestora este estimat la 20 pe oră, în condiții bune.
Fenomenul ploilor de meteoriți este cauzat de traversarea de către Pământ a traiectoriilor rămase în urmă de comete sau asteroizi, particulele intrând în atmosferă și arzând în contact cu aceasta. Traiectoriile sunt stabile pe orbita solară, ceea ce explică periodicitatea acestor ploi meteorice.
Orele ideale pentru vizionarea ploilor de meteoriți diferă
Orele ideale de observare variază în funcție de poziția geografică, iar pentru informații locale detaliate, se recomandă consultarea platformei Time and Date, pentru că așa afli exact când să te uiți pe cer, în funcție de țara în care te afli.
De asemenea, pasionații pot descărca calendarul internațional al ploilor de meteoriți pe 2025, disponibil prin International Meteor Organization.
Observarea acestor fenomene are nevoie, în definitiv, doar cer senin, dar și de o locație ferită de lumini artificiale. Nu în ultimul rând, echipează-te cu multă răbdare.