”Pieta Românească” a sculptorului Ion Jalea, una dintre cele mai frumoase statui din București. Povestea monumentului care tronează în Parcul Cișmigiu
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/Pieta-Romaneasca-a-sculptorului-Ion-Jalea-una-dintre-cele-mai-frumoase-statui-din-Bucuresti.-Povestea-monumentului-care-troneaza-in-Parcul-Cismigiu.jpg)
- Povestea din spatele statuii ”Glorie eroilor francezi”
- O sculptură cu profunde valențe simbolice
- Ion Jalea, sculptorul genial care și-a pierdut un braț pe câmpul de bătălie de la Mărășești
- Misiunea militară franceză în România, aliații noștri în Primul Război Mondial
- Importanța monumentului în zilele noastre
- O statuie superbă realizată cu o singură mână
Supranumită „Pieta Românească”, statuia din Parcul Cișmigiu din București este una dintre cele mai impresionante opere de artă ale sculptorului Ion Jalea. Aceasta nu este doar o capodoperă a artei românești, ci și un simbol al sacrificiului, al recunoștinței și al legăturii istorice dintre România și Franța. Realizând această sculptură cu o singură mână, Jalea a demonstrat nu doar talentul său excepțional, ci și o voință extraordinară, mai ales că artistul și-a pierdut brațul stâng la Mărășești, pe frontul Primului Război Mondial.
Povestea din spatele statuii ”Glorie eroilor francezi”
Statuia Glorie Eroilor Francezi a fost realizată în anul 1920 și amplasată în Grădina Cișmigiu în 1922. Aceasta este o expresie a recunoștinței României pentru Franța, un stat care a avut un rol determinant în modernizarea și sprijinirea țării noastre.
Franța nu doar că a contribuit la Unirea Principatelor Române din 1859, prin influența lui Napoleon al III-lea, dar a și susținut eforturile României în timpul Primului Război Mondial prin misiunea militară condusă de generalul Henri Mathias Berthelot.
Tocmai acest sprijin a determinat ridicarea monumentului din Parcul Cișmigiu, ca un omagiu adus soldaților francezi care și-au pierdut viața pe teritoriul românesc în perioada 1916-1919. Pe soclul de piatră, cu o înălțime de 1,67 metri, se află inscripții atât în limba română, cât și în franceză:
AUX SOLDATS FRANCAIS TOMBES AU CHAMP D’HONNEUR SUR LE SOL ROUMAIN PENDANT LA GRAND GUERRE 1916 – 1919
SOLDATILOR FRANTEI CAZUTI PE CAMPUL DE ONOARE AL PAMANTULUI ROMANESC IN TIMPUL MARELUI RAZBOI 1916-1919
O sculptură cu profunde valențe simbolice
Monumentul impresionează prin frumusețea sa sobru-elegantă și prin mesajul profund pe care îl transmite. Sculptura, realizată din marmură de Carrara și având o înălțime de 1,87 metri, înfățișează o tânără fată care se apleacă asupra trupului inert al unui soldat.
Fata, al cărei chip este marcat de o expresie de profundă compasiune, pare să simbolizeze fie Țara care înțelege sacrificiul eroului, fie moartea însăși, care îi oferă soldatului un ultim sărut.
Detaliile sculpturii sunt impresionante. Drapajele mantiei fetei par să amintească de portul popular românesc, iar poziția sa sugerează o îmbrățișare protectoare, plină de recunoștință. Soldatul, cu trupul frânt, emană un dramatism intens, subliniind caracterul solemn al operei.
Monumentul a fost inaugurat la 25 octombrie 1922, într-o ceremonie fastuoasă la care au participat importante personalități ale vremii: prim-ministrul României Ion I. C. Brătianu, mareșalul francez Ferdinand Foch, generalul Weygand și, desigur, generalul Henri Mathias Berthelot.
Această recunoaștere internațională a meritelor sculptorului Ion Jalea a fost subliniată prin acordarea Legiunii de Onoare în grad de Cavaler.
Peste ani, în 1968, când Generalul Charles de Gaulle a vizitat România, Ion Jalea a fost din nou onorat, primind pentru a doua oară Legiunea de Onoare, de această dată în grad de Ofițer.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/Detaliul-al-Monumentului-eroilor-francezi-de-Ion-Jalea-Parcul-Cismigiu.-Foto-arhiva.jpg)
Detaliul al Monumentului eroilor francezi de Ion Jalea, Parcul Cișmigiu. Foto arhivă
Ion Jalea, sculptorul genial care și-a pierdut un braț pe câmpul de bătălie de la Mărășești
Ion Jalea (1887-1983) a fost unul dintre cei mai importanți sculptori români ai secolului XX. Deși a fost marcat de pierderea brațului în Primul Război Mondial, el nu a renunțat la artă, ci, dimpotrivă, a demonstrat că talentul autentic depășește orice limitare fizică.
Într-o perioadă în care sculptura era dominată de mari nume europene, Ion Jalea a reușit să creeze lucrări de o profundă expresivitate, impunându-se ca o figură emblematică a artei românești.
Opera sa este definită printr-o combinație de realism și simbolism, iar multe dintre lucrările sale au teme patriotice sau istorice. Monumentul Glorie Eroilor Francezi este una dintre cele mai reprezentative lucrări ale sale, demonstrând nu doar virtuozitatea tehnică a artistului, ci și profunzimea mesajului său artistic.
Misiunea militară franceză în România, aliații noștri în Primul Război Mondial
Pentru a înțelege mai bine contextul ridicării acestui monument, trebuie amintită misiunea militară franceză în România.
Inițial formată din 21 de ofițeri, sub conducerea generalului Berthelot, aceasta s-a extins treptat, ajungând la 430 de ofițeri și 1.150 de soldați francezi.
Aceștia au avut un rol esențial în reorganizarea armatei române și în susținerea logistică și strategică a acesteia, facilitând victoriile obținute în a doua parte a războiului.
Fără această contribuție, forțele române ar fi avut dificultăți majore în a rezista atacurilor germane și austro-ungare. Astfel, sacrificiul soldaților francezi nu a fost în zadar, iar statuia din Parcul Cișmigiu rămâne un simbol al acestui parteneriat istoric între cele două națiuni.
Importanța monumentului în zilele noastre
Astăzi, monumentul Glorie Eroilor Francezi este un punct de reper în Parcul Cișmigiu, fiind admirat atât de bucureșteni, cât și de turiști.
Deși nu este la fel de cunoscut ca alte statui din București, acesta are o încărcătură simbolică puternică, evocând nu doar sacrificiul eroilor francezi, ci și respectul profund pe care România l-a avut pentru aceștia.
De-a lungul timpului, monumentul a fost restaurat și păstrat cu grijă, fiind un exemplu de patrimoniu cultural de valoare.
Fiecare detaliu al sculpturii, de la expresiile personajelor la eleganța execuției, contribuie la impactul emoțional puternic al acestei opere.
Vezi și: Top 7 cele mai frumoase statui din București. Ce povești ascund monumentele impresionante
O statuie superbă realizată cu o singură mână
Pentru oricine vizitează Parcul Cișmigiu, monumentul Glorie Eroilor Francezi reprezintă nu doar o piesă de artă remarcabilă, ci și o lecție de istorie.
Această sculptură ne reamintește de prietenia româno-franceză, de sacrificiile făcute în vremuri grele și de puterea artei de a transmite emoții profunde.
Atunci când trecem pe lângă ea, merită să-i oferim o clipă de reculegere, un omagiu nu doar soldaților francezi căzuți, ci și marelui artist Ion Jalea, cel care a realizat o capodoperă cu o singură mână, dar cu un suflet imens.