26 mart. 2025 | 14:57

Permisul auto suspendat în străinătate nu va mai fi valabil nici în România. UE schimbă regulile pentru șoferi

Știri social
Permisul auto suspendat în străinătate nu va mai fi valabil nici în România. UE schimbă regulile pentru șoferi

O nouă regulă importantă pentru toți șoferii europeni se pregătește să intre în vigoare: dacă rămâi fără permis într-un stat din Uniunea Europeană, nu vei mai putea conduce nici în celelalte. Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord provizoriu care schimbă radical modul în care sunt aplicate sancțiunile rutiere în spațiul comunitar.

Ce se întâmplă acum

În prezent, dacă un șofer comite o infracțiune rutieră gravă într-o altă țară UE, cum ar fi Germania, autoritățile locale îi pot suspenda dreptul de a conduce doar pe teritoriul respectiv. Însă permisul rămâne valabil în alte state, pentru că nu este retras de țara care l-a emis.

Ce se va schimba

Odată cu noile reguli, dacă o persoană este sancționată într-un stat UE, acel stat va notifica automat țara care i-a emis permisul. Iar țara respectivă va fi obligată să aplice și ea aceeași sancțiune – adică suspendarea permisului de conducere la nivelul întregii Uniuni Europene.

Deputatul european Ștefan Mușoiu a explicat că acest acord are ca scop reducerea comportamentului iresponsabil în trafic:

„Este vorba despre un acord care aduce o recunoaștere reciprocă a sancțiunilor pentru infracțiuni grave comise de șoferi în orice stat membru al Uniunii Europene”.

Ce fapte sunt vizate de noile reguli

Noua directivă se referă la cazuri grave precum:

  • depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h
  • conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor
  • implicarea într-un accident rutier soldat cu decese

„Dacă mă prinde poliția în Belgia conducând cu 50 km/h peste limită, rămân fără permis și în România? Da, absolut. Se suspendă permisul și România este informată pentru a aplica sancțiunea pe întreg teritoriul UE”, a confirmat Mușoiu.

Cât de rapid va fi informat șoferul

Noua platformă digitală de comunicare între statele membre va permite informarea șoferului în maximum 20 de zile. Acesta va avea dreptul să conteste decizia sau să o accepte.

„Va exista o interoperabilitate între statele membre, iar șoferul va fi notificat în termen de 20 de zile de către statul emitent al permisului”, a adăugat deputatul.

Când intră în vigoare noul sistem

Directiva va avea un termen de implementare de patru ani, iar până în 2029, toate statele membre vor trebui să aplice aceste reguli. Platforma tehnologică necesară pentru comunicarea între țări va fi finalizată în aproximativ cinci ani.

Această măsură este un pas important pentru siguranța rutieră la nivel european, dar și un avertisment serios pentru cei care cred că pot ocoli sancțiunile doar pentru că au un permis emis în altă țară.