29 ian. 2025 | 12:25

Percheziții la Direcția pentru Cultură a Municipiului București: procurorii ridică acte în dosarul furtului tezaurului dacic

News
Percheziții la Direcția pentru Cultură a Municipiului București: procurorii ridică acte în dosarul furtului tezaurului dacic
Descinderi la Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti

Procurorii au efectuat miercuri, 29 ianuarie, percheziții la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, ridicând mai multe documente relevante în ancheta privind furtul tezaurului dacic. Dosarul vizează exportul controversat al Coifului de aur de la Coțofenești, despre care există suspiciuni că ar fi fost scos ilegal din țară.

Certificatul de export, semnat de Direcția pentru Cultură București

Investigația a fost declanșată în urma unor dezvăluiri din presă, conform cărora certificatul de export al prețiosului artefact ar fi fost semnat de Dragoș Frăsineanu, șeful Direcției pentru Cultură a Municipiului București.

Potrivit legislației în vigoare, pentru ca o astfel de piesă de patrimoniu să poată părăsi țara, este necesar avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, aprobarea ministrului Culturii și un contract de asigurare a obiectului expus.

Surse judiciare susțin că acest proces nu a fost respectat în totalitate, iar transportul piesei s-ar fi făcut fără o hotărâre de Guvern, document obligatoriu pentru astfel de transferuri.

Tezaurul dacic, expus în Olanda fără aviz guvernamental

Coiful de aur de la Coțofenești face parte dintr-un ansamblu de artefacte dacice ce au fost trimise pentru o expoziție la muzeul Drents din Olanda.

Transferul acestora s-a realizat în baza unui contract semnat între Muzeul Național de Istorie al României și instituția olandeză, cu o perioadă de expunere stabilită între 15 iunie 2024 și 15 februarie 2025.

Această decizie a ridicat semne de întrebare, deoarece lipsa unei hotărâri de Guvern pune sub semnul ilegalității transportul artefactelor.

Anchetă extinsă asupra responsabililor din cultură

Parchetul investighează acum modul în care certificatul de export a fost emis și dacă au fost respectate toate procedurile legale pentru transferul tezaurului.

Inspectoratul General al Poliției Române a fost informat despre situație, iar anchetatorii vor analiza dacă au fost comise nereguli în procesul de aprobare a exportului.

Acțiunea de miercuri de la Direcția pentru Cultură București marchează un pas important în elucidarea acestui caz care a stârnit un val de reacții în rândul specialiștilor din patrimoniu și al publicului larg.

Sunt redactor la Playtech.ro, un site de știri care îmi oferă în fiecare zi satisfacția de a face ceea ce îmi place. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, am ... vezi toate articolele