18 iun. 2025 | 14:48

Pepenii din piețe și supermarketuri, adevărate bombe în farfurie. Ce au descoperit specialiștii în urma testelor

Social
Share
Pepenii din piețe și supermarketuri, adevărate bombe în farfurie. Ce au descoperit specialiștii în urma testelor
Pepenii din piete si magazine, sub lupa: risc crescut pentru sanatate

Pepenii verzi, vedetele sezonului estival, ar putea reprezenta un pericol real pentru sănătate. Teste recente efectuate în piețele și supermarketurile din Iași au indicat depășiri uriașe ale nivelului de nitrați. Mai grav, în România nu există o reglementare clară care să stabilească limite maxime pentru acești compuși periculoși.

Pepenii de Dăbuleni, delicioși, dar cu nitrați în exces

La Iași, reporterii BZI au testat mai mulți pepeni comercializați atât în supermarketuri, cât și în piețele Nicolina și Alexandru cel Bun, folosind un aparat omologat, numit ”Greentest”. Rezultatele au fost alarmante: niciunul dintre pepenii testați nu a fost considerat sigur pentru consum.

Primul pepene testat a fost din Piața Nicolina și provenea din Dăbuleni, județul Dolj, regiune celebră pentru producția de pepeni verzi. Vânzătorul le-a garantat cumpărătorilor calitatea: ”Pepenii sunt foarte dulci și gustoși, toată vara am pepeni de la Dăbuleni. Cei care sunt mai mici sunt mai cruzi, în rest, sunt foarte copți și dulci.”

Totuși, aparatul a indicat o valoare de 720 mg/kg, în timp ce norma admisă este de 60 mg/kg. Mesajul afișat a fost clar: ”excessive nitrate content suggests product is unsafe”.

Pepenii din Grecia, la fel de nesiguri

Pentru că pepenii românești sunt mai rari în unele magazine, reporterii au testat și fructele importate din Grecia. În supermarketul Profi, un pepene verde de origine grecească a indicat 860 mg/kg – de peste 14 ori mai mult decât limita recomandată de aparat.

Mesajul a fost identic: produsul nu este sigur pentru consum. Un alt pepene grecesc, cumpărat din Piața Alexandru cel Bun, a înregistrat o valoare de 800 mg/kg. Nici acesta nu s-a încadrat în standardele de siguranță. Prețurile, în schimb, au fost similare – între 4 și 5 lei kilogramul.

Testerele de nitrați, între utilitate și îndoială

Deși aparatele rapide precum ”Greentest” oferă rezultate imediate, specialiștii atrag atenția asupra limitărilor acestora. Într-un experiment realizat anul trecut de jurnaliștii Digi24, fructele și legumele testate cu astfel de dispozitive au fost duse și la analize detaliate în laborator, pentru comparație.

”Aparatele acestea sunt în primul rând foarte greu de calibrat, dacă nu imposibil de calibrat (…) În al doilea rând, aparatele au introduse în softul lor niște limite de detecție care în realitate nu există”, a declarat Alexandru Cîrîc, de la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA).

Cu toate acestea, testerele pot reprezenta un semnal de alarmă pentru consumatori, în lipsa unor reglementări clare în România privind nitrații din fructe și legume. Până atunci, cumpărătorii ar trebui să fie mai atenți la ceea ce pun în farfurie.