03 apr. 2025 | 10:29

Pensionarii care pierd 16% din venituri în următoarele luni. Anunţul oficial vine de la Guvern

Știri social
Pensionarii care pierd 16% din venituri în următoarele luni. Anunţul oficial vine de la Guvern

Cine sunt pensionarii care ar putea să piardă 16% din venituri în următoarele luni? Anunțul cu privire la ipoteza luată în calcul de autorități a venit chiar din fruntea Guvernului. Din fericire, nu sunt vizați cei care primesc, în prezent, sume mici.

Uniunea Europeană exercită presiuni asupra României pentru eliminarea pensiilor speciale, avertizând că fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar putea fi blocate. Oficialii europeni au stabilit un termen de șase luni pentru găsirea unei soluții, iar Guvernul analizează mai multe opțiuni, inclusiv impozitarea progresivă și majorarea vârstei de pensionare.

Cum ar putea unii pensionari să piardă 16% din venituri

România continuă să acorde pensii speciale anumitor categorii de persoane care nu contribuie proporțional la sistemul public de pensii în raport cu sumele încasate. Iată câteva exemple de pensii speciale plătite lunar din bugetul de stat:

  • Magistrați: 25.158 de lei
  • Piloți: Aproximativ 13.000 de lei
  • Foști angajați ai Curții de Conturi: 10.150 de lei
  • Foști diplomați: 7.000 de lei
  • Personal auxiliar instanțe: 6.700 de lei
  • Foști funcționari parlamentari: 6.140 de lei

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că una dintre variantele analizate este aplicarea unui impozit de 16% pentru pensiile speciale care depășesc 30.000 de lei pe lună. Totodată, se ia în considerare creșterea graduală a vârstei de pensionare pentru magistrați, cu șase luni pe an.

„Eu cred că și impozitarea progresivă în ceea ce privește veniturile peste o sumă poate să fie o soluție. Nu cred într-o nouă lege țintă doar pentru o categorie… Nu cred că vreodată o să fie declarată constituțională.

Și este și normal. Aici nu vorbim neapărat numai de magistrați. Când faci o lege cu dedicație pentru o singură categorie niciodată nu o să fie declarată constituțională.

Atunci trebuie să avem o cu totul altă abordare, una corectă, exact cum dorește și Comisia Europeană, de echitate socială: dacă ai pensie peste 30.000 de lei, dau un exemplu, normal că te încadrezi într-un alt plafon de impozitare. Nu cred că e o nenorocire de la 10% la 16%”, a explicat Marcel Ciolacu.

Aceste măsuri ar putea fi implementate în lunile următoare, pentru a preveni pierderea fondurilor europene esențiale pentru economia României.