27 mart. 2025 | 10:13

Pensia decrețeilor: un dezastru anunțat! Ești născut între 1967 și 1989? Uite ce pensie vei primi și de ce trebuie să îți faci griji

BANI
Pensia decrețeilor: un dezastru anunțat! Ești născut între 1967 și 1989? Uite ce pensie vei primi și de ce trebuie să îți faci griji
Pensia decrețeilor 2025

De ani de zile specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează cu privire la faptul că sistemul public de pensii nu mai ține pasul cu realitatea socio-economică și că, fără reforme serioase, riscăm să îl vedem prăbușindu-se în câțiva ani. Cel mai dificil moment va fi reprezentat de anul 2030, când e așteptat un val de pensionări din generația decrețeilor.

Decrețeii vor pune la grea încercare sistemul public de pensii

Cine sunt decrețeii? „Decrețeii” reprezintă generația de români născuți între 1967 și 1989, ca urmare a Decretului 770/1966, emis de regimul Ceaușescu, care interzicea avorturile și restricționa accesul la contracepție.

Decret 770 a dus în primul an la o dublare a numărului de copiii născuți sub regim, respectiv circa 526.000 de copii vii (o rată a natalităţii de 27,4 la mia de locuitori), aproape dublu faţă de anul 1966 când s-au născut aproximativ 274.500 copii.

Scopul decretului era creșterea populației, ceea ce a și dus la un boom demografic, după cum am arătat prin cifrele de mai sus. Doar că aces boom se va resimți dur în sistemul public de pensii, în doar câțiva ani.

Dacă ne raportăm la o vârstă standard de pensionare pentru bărbați, respectiv 65 de ani, și la o vârstă standard de pensionare pentru femei, care e proiectată să crească până la 65 re ani până în 2030, decrețeii se vor pensiona între 2032 și 2054, în funcție de anul nașterii și de eventualele modificări legislative.

Spre exemplu, cei născuți în 1967 vor ieși la pensie în 2032-2034, iar cei născuți în 1989 se vor pensiona în 2054.

Aceasta este prima generație numeroasă care va intra în sistemul de pensii, ceea ce va pune o presiune mare pe bugetul public.

Noutatea pe care o aduce proaspăta lege a pensiilor este aceea că peste 212.000 de decreței se pot pensiona începând cu vara anului 2025, în unele condiții. Deci e posibil să avem probleme în sistem chiar mai devreme decât ne-am fi așteptat inițial.

De ce să ne facem griji?

Calculele sunt simple! Generația cea mai activă acum – cei între 40 și 55 de ani – se apropie de pensionare, dar contribuțiile lor de azi se duc direct la pensionarii actuali. Când decrețeii vor ieși din câmpul muncii, banii ar trebui să vină de la cei sub 40 de ani… doar că sunt din ce în ce mai puțini.

Cum s-a ajuns aici? România are cea mai mică rată a natalității din ultimul secol. Scăderea continuă a populației active va face ca pensiile viitorului să fie doar o fracțiune din veniturile actuale. Dacă în 2035 ai avea un salariu de 7.000 de lei, pensia ta ar putea ajunge undeva la 2.100 de lei – adică doar o treime din veniturile tale obișnuite.

Da, sumele pe hârtie vor fi mai mari din cauza inflației, dar puterea lor de cumpărare nu va ține pasul cu realitatea. Concluzia? Nu te baza doar pe pensia de stat, căci sistemul merge pe principiul „banii de azi plătesc pensiile de ieri”, iar când va veni rândul tău, s-ar putea să nu mai fie cine să contribuie.

„România se situează sub media Uniunii Europene când vine vorba despre raportul dintre pensia medie și veniturile medii înainte de pensionare. Astfel, media UE este de 58%, iar în țara noastră este de 48%. Stăm mai bine la acest indicator față de țări precum Danemarca, Belgia, Lituania sau Croația, dar greul va urma după 2035-2040, când se va pensiona generația «decrețeilor», respectiv angajații cu vârsta cuprinsă între 40-55 de ani. Conform estimărilor, din cauza deficitului bugetului de pensii din ce în ce mai mare, pensia de la stat va fi din ce în ce mai mică raportat la ultimul salariu și va reprezenta o rată de înlocuire de circa 30%”, explică Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar MrFinance.ro, citat de ziuacargo.ro.

“Ceea ce este extrem de îngrijorător este distribuţia vârstelor. Ea arată ca o amforă: burta, generaţia cea mai groasă care ţine greul sistemului de pensii, sunt decreţeii. În momentul în care evoluăm în timp, după 2030, nu va mai arăta ca o amforă, ci ca Schwarzenegger. Şi când umerii ies la pensie, sistemul se rupe”, comentează perspectivele sistemului public de pensii, consultatul Gabriel Biriș.

Prin urmare, decrețeii sunt prima generație care va testa limita sistemului public de pensii – și, din păcate, pare că va pierde pariul. Cu o natalitate la pământ și tot mai puțini angajați care să susțină pensionarii, e clar că viitorul nu sună bine pentru cei care se bazează exclusiv pe stat.

2030 e doar începutul. Pe măsură ce mii de români vor ieși la pensie anual, presiunea financiară va deveni sufocantă. Dacă în 2035 ai avea un salariu de 7.000 de lei, te vei trezi cu o pensie de doar 2.100 de lei – insuficient pentru un trai decent.

Concluzia? Dacă nu te pregătești acum, riști să îți petreci bătrânețea numărând fiecare leu. Pensia de stat nu mai e o certitudine, ci un avertisment că fiecare trebuie să își construiască propriul colac de salvare financiar.