12 mai 2025 | 20:24

Pauză în războiul tarifar dintre SUA și China: ce înseamnă și cum arată noile reduceri de taxe pe importuri

BANI
Pauză în războiul tarifar dintre SUA și China: ce înseamnă și cum arată noile reduceri de taxe pe importuri
SUA și China reduc taxele vamale după luni de tensiuni comerciale. (Ilustrație Playtech/OpenAI)

Statele Unite și China, cele mai mari două economii ale lumii, au decis să îngroape temporar securea războiului comercial. După luni de tensiuni și taxe punitive impuse de ambele părți, cele două țări au ajuns la un acord prin care reduc semnificativ tarifele vamale pe care și le-au impus reciproc. Deși măsura este limitată la 90 de zile, ea marchează o dezescaladare notabilă în ceea ce a devenit una dintre cele mai tensionate dispute comerciale ale deceniului, scrie BBC.

Tarife reduse drastic de ambele părți

Acordul anunțat pe 12 mai 2025 presupune o reducere masivă a taxelor vamale. SUA va reduce tarifele impuse recent pe importurile din China de la 145% la 30%, în timp ce Beijingul va coborî propriile taxe de la 125% la 10%. Măsurile vor fi valabile inițial timp de 90 de zile, urmând ca, în această perioadă, negocierile să continue pentru un acord mai stabil și de durată.

China a acceptat și să elimine o parte dintre măsurile de răspuns non-tarifare, cum ar fi restricțiile privind exporturile de minerale critice către Statele Unite.

De cealaltă parte, SUA a menținut un adaos tarifar de 20% destinat presiunii asupra Beijingului pentru a acționa mai ferm împotriva comerțului ilegal cu fentanil, un opioid puternic responsabil de o criză majoră de sănătate publică în America.

O pauză, nu o pace

Oficialii americani și chinezi au declarat că această înțelegere nu este sfârșitul conflictului, ci mai degrabă o platformă pentru dialog. „Nicio parte nu dorește o decuplare completă a economiilor”, a spus secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent. La rândul său, Ministerul Comerțului din China a salutat acordul drept un „pas esențial pentru a reduce diferențele și a întări cooperarea”.

Dacă în cele 90 de zile nu se ajunge la un nou acord, tarifele ar putea fi parțial reintroduse. Chiar și în acest scenariu, nivelurile nu vor mai atinge cotele anterioare: SUA ar reveni la un tarif de 54%, iar China la unul de 34%.

Ce se tranzacționează între SUA și China

Schimburile comerciale dintre cele două puteri acoperă o gamă extrem de variată de produse. În 2024, SUA a exportat către China în principal soia (folosită pentru hrănirea a peste 400 de milioane de porci), produse farmaceutice și petrol. În sens invers, China a livrat în SUA echipamente electronice, calculatoare și jucării.

Smartphone-urile — în special iPhone-urile produse în China — au reprezentat 9% din totalul importurilor americane din această țară. Diferența uriașă dintre ceea ce SUA importă din China (aproximativ 440 de miliarde de dolari) și ceea ce exportă (doar 145 de miliarde de dolari) este una dintre nemulțumirile constante ale președintelui Donald Trump.

Cine a câștigat?

Ambele tabere au început deja să clameze victoria. Administrația Trump a transmis într-un comunicat că acordul „demonstrează abilitatea președintelui de a negocia în interesul americanilor”. Pe de altă parte, analiștii consideră că Beijingul se află într-o poziție psihologică mai solidă, întrucât Washingtonul pare să fi făcut un pas înapoi de la politica de presiune maximă.

„Suntem din nou la linia de start, dar China negociază acum dintr-o poziție mai puternică”, a declarat Janka Oertel, directoare a programului Asia din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe.