Patru jurnaliști, foști colaboratori ai lui Navalnîi, condamnați în Rusia într-un proces cu ușile închise
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Jurnalisti-acuzati-de-legaturi-cu-Navalnii-condamnati-la-peste-cinci-ani-de-inchisoare-in-Rusia.jpg)
Reprimarea vocilor asociate cu regretatul opozant rus Aleksei Navalnîi continuă în Rusia, după ce patru jurnaliști care au colaborat cu fundația acestuia au fost condamnați la cinci ani și șase luni de detenție într-o colonie penală. Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, iar sentința, anunțată de instanța din Moscova, marchează un nou episod al campaniei autorităților de înăbușire a oricărei forme de opoziție politică și jurnalism independent, informează Reuters.
Acuzații de extremism și colaborare cu o organizație interzisă
Cei patru jurnaliști — Antonina Favorskaya, Sergei Karelin, Konstantin Gabov și Artem Kriger — au fost acuzați că au lucrat pentru Fundația Anticorupție (FBK), organizația creată de Navalnîi în 2011 și interzisă ulterior de regimul de la Kremlin sub acuzația de „extremism”. Potrivit Reuters, autoritățile ruse susțin că cei patru ar fi produs materiale pentru canalul de YouTube al FBK, considerat ilegal în baza legii „agenților străini”.
În fața instanței, acuzații au negat implicarea în vreo activitate extremistă și au contestat temeiul juridic al procesului. Totuși, procedura s-a desfășurat în lipsa transparenței, în spatele ușilor închise, ceea ce a alimentat criticile comunității internaționale privind lipsa unui proces echitabil.
Represiunea se intensifică după moartea lui Navalnîi
Condamnarea celor patru survine într-un climat de presiune accentuată asupra oricărei forme de opoziție din Rusia, mai ales după moartea subită a lui Aleksei Navalnîi în februarie 2024, la vârsta de 47 de ani. Navalnîi se afla în detenție, executând o pedeapsă de 19 ani pentru acuzații de extremism pe care le-a negat constant. Autoritățile ruse au susținut că s-a simțit rău „după o plimbare”, însă soția sa, Iulia Navalnaia, și fostul președinte american Joe Biden au acuzat Kremlinul de asasinat politic.
La un an de la moartea sa, zeci de oameni au fost reținuți în Moscova și alte orașe rusești pentru simpla participare la comemorări, conform rapoartelor Human Rights Watch. Organizația pentru drepturile omului a avertizat că actuala campanie de represiune are drept scop „ștergerea moștenirii politice a lui Navalnîi”, cu ajutorul unui arsenal de instrumente legislative represive.
Jurnalismul independent, sub asediu în Rusia
Cazul celor patru jurnaliști scoate din nou în evidență dificultățile uriașe cu care se confruntă presa independentă în Rusia. Amnesty International a condamnat în repetate rânduri legea „agenților străini” și alte măsuri similare, denunțându-le ca atacuri directe asupra libertății de exprimare și a dreptului la asociere.
Procesul închis și sentința dură par menite să descurajeze orice tentativă de documentare sau relatare despre activitatea trecută a opoziției, în special a celei asociate cu Navalnîi și Fundația Anticorupție. Cu fiecare arestare sau condamnare, spațiul pentru jurnalismul independent în Rusia devine tot mai restrâns, iar vocile critice tot mai puține.
În lipsa unor semnale de detensionare, presiunile asupra presei și a societății civile vor continua să crească, într-un climat politic tot mai autoritar. Condamnarea celor patru jurnaliști este, potrivit Human Rights Watch, doar „vârful aisbergului” în ofensiva Kremlinului împotriva celor care îndrăznesc să vorbească.