Orașul din România cu cea mai mare suprafață nu este București. Puțini au auzit vreodată de el
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/Orasul-din-Romania-cu-cea-mai-mare-suprafata-nu-este-Bucuresti.-Putini-au-auzit-vreodata-de-el.jpg)
Deși capitala este, de departe, cel mai populat oraș din România, atunci când vine vorba despre întinderea teritorială, Bucureștiul este devansat de o localitate surprinzătoare. În vârful clasamentului se află un oraș puțin cunoscut publicului larg, dar care impresionează prin suprafața pe care o acoperă: Broșteni, din județul Suceava.
Broșteni, orașul uriaș cu doar 5.500 de locuitori
Broșteni a primit statutul de oraș în urmă cu doar 12 ani, în baza Legii 83/2004, și este astăzi considerat orașul cu cea mai mare suprafață din România.
Situat în sud-vestul județului Suceava, pe valea râului Bistrița, Broșteniul se întinde pe nu mai puțin de 594,66 kilometri pătrați, o cifră care îl plasează deasupra oricărei alte localități urbane din țară.
Cu toate acestea, orașul este departe de a fi unul aglomerat. La ultimul recensământ, populația sa era de doar 5.506 locuitori, ceea ce înseamnă că densitatea este extrem de scăzută.
Cuprinde mai multe sate și cătune, precum Hăleasa, Lungeni, Neagra, Cotârgași, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdița și Pietroasa — motiv pentru care suprafața administrativă este atât de mare.
Capitala e departe de locul întâi
Spre comparație, Bucureștiul, care adăpostește aproape 2 milioane de locuitori, are o suprafață de circa 228 de kilometri pătrați, aproape de trei ori mai mică decât cea a Broșteniului.
În ceea ce privește alte orașe mari din România, Cluj-Napoca (324.576 de locuitori) și Timișoara (319.279 de locuitori) sunt și ele în urma Broșteniului în ceea ce privește întinderea teritorială.
Locurile următoare în topul orașelor ca suprafață sunt ocupate de Vişeu de Sus (Maramureș), cu 443,06 kilometri pătrați, și Săcele (Brașov), cu 320 kilometri pătrați.
Vezi și Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii!
La polul opus: orașe cât un cartier
Dacă la un capăt al clasamentului se află Broșteniul, în cealaltă extremă se regăsesc localități urbane extrem de mici. De exemplu, Abrud (județul Alba) are doar 3,2 kilometri pătrați, fiind cel mai mic oraș ca suprafață din România. Alte exemple similare sunt Darabani (Botoșani – 3,4 km²) și Plopeni (Prahova – 4,73 km²).
Aceste diferențe subliniază diversitatea geografică și administrativă a orașelor din România. Dacă unii locuiesc în orașe întinse cât o comună cuprinzătoare de munte, alții trăiesc în localități urbane mai mici decât un cartier din Capitală.
Vezi și Județul din România cu cele mai multe oraşe. Sunt 11 la număr!