Oraşul din România care ascunde cel mai vechi restaurant din ţară. Însuşi Mihai Viteazul s-ar fi cinstit aici
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/restaurant-1.jpg)
Atmosfera de altădată încă mai plutește peste Butoiul de Aur, unul dintre cele mai vechi și emblematice restaurante din Sibiu, despre care poveștile locale spun că a fost martorul unor adevărate ospețe boierești. Potrivit tradiției, în vremurile de demult, aici aveau loc petreceri fastuoase, cu purceluși la proțap, butoaie de bere ascunse în pivnițe boltite și mese îmbelșugate la care se serveau cafele aromate, dulcețuri fine și se cânta până în zori cu lăutari iscusiți, chemați special pentru nobilii vremii.
În ce oraș din România este cel mai vechi restaurant din ţară
Legenda locală merge chiar mai departe, susținând că Butoiul de Aur ar fi fost locul de întâlnire al generalilor și al sfatului orășenesc în secolele trecute. Se spune că însuși Mihai Viteazul ar fi trecut pragul acestui han înainte de celebra bătălie de la Șelimbăr din 1599, unde a obținut o victorie decisivă pentru Unirea Țărilor Române.
Astăzi, restaurantul își păstrează farmecul istoric și oferă o experiență culinară autentic românească. Meniul este generos și diversificat, incluzând antreuri tradiționale, ciorbe savuroase, preparate din carne de porc, vită, pui sau pește, dar și rețete speciale ale casei, transmise din generație în generație.
Clădirea în care funcționează localul este ea însăși o atracție. Construită în stilul arhitectural specific secolului al XIV-lea, amintește de un mic castel fortificat, cu ziduri masive placate cu piatră și interioare somptuoase, dominate de mobilier din lemn masiv sculptat. Imobilul face parte din patrimoniul istoric al orașului Sibiu, iar aspectul său impunător reînvie, pentru fiecare vizitator, epoca medievală a cetății.
Butoiul de Aur nu este doar un restaurant, ci o veritabilă fereastră spre trecut, unde istoria și gastronomia se împletesc armonios într-o poveste care continuă să atragă turiști și localnici deopotrivă.
În martie 2023, jurnaliștii de la Turnul Sfatului scriau că „Butoiul de Aur”, unul dintre cele mai vechi și cunoscute restaurante din centrul Sibiului, se închisese, punând capăt unei istorii îndelungate. Spațiul emblematic a fost preluat de proprietarii Nembeer, o fabrică de bere cu notorietate la nivel local. Aceștia au anunțat că, după data de 15 iunie, vor deschide în fosta locație o berărie modernă, adaptată gusturilor contemporane.
Odată cu această tranziție, se pregătea și o schimabre a numelui „Butoiul de Aur”, care ajunsese în timp un simbol al orașului. Noua direcție propusă de investitori marcha o despărțire de identitatea istorică a localului, mizând în schimb pe un concept fresh, centrat pe cultura berii artizanale.
„Planurile noastre sunt să deschidem o berărie. Noi avem fabrica de bere Nembeer în Viile Sibiului și vrem foarte mult să diminuăm cât putem de mult vânzarea la sticlă pentru că poluează mediul. De mult tot plănuim să deschidem un punct de vânzare unde să putem vinde berea proaspătă, direct din butoi, cum facem la evenimentele la care mergem. Am intrat deja în posesia spațiului. Ne gândim să-i schimbăm numele, un motiv ar fi că în momentul acesta pe facebook, pe Google, recenziile sunt destul de slabe. Va fi un nume care să aibă legătură cu Nembeer. Vom aduce între 6 și 12 sortimente de bere, iar planul este să deschidem în 15 iunie”, a spus Oana Dan de la Nembeer pentru Turnul Sfatului.