Orașul din Europa, în care trăiesc și foarte mulți români, invadat de gunoaie. Tone de mizerie pe fiecare stradă
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Munti-de-gunoaie-intr-un-oras-plin-de-romani-din-Marea-Britanie.jpeg)
Autoritățile din Birmingham, al doilea cel mai mare oraș al Marii Britanii, au decretat stare de ”incident major”, după ce o grevă a gunoierilor a dus la acumularea a peste 17.000 de tone de gunoi pe străzi. Acest oraș adăpostește și una dintre cele mai importante comunități de români din marea Britanie.
Stare de urgență în orașul Birmingham, din cauza munților de gunoaie
Așadar, greva gunoierilor din orașul britanic Birmingham a făcut autoritățile să declare stare de ”incident major”. Dar ce înseamnă asta? Ei bine, potrivit legislației britanice, se declaraă ”incident major” atunci când are loc „un eveniment sau o situație cu o gamă largă de efecte grave asupra sănătății, siguranței, bunăstării oamenilor sau serviciilor esențiale, care necesită măsuri speciale de gestionare și coordonare”.
Greva gunoierilor este un ”incident major”, deoarece străzile sunt pline de munți de gunoaie, care pot oricând să ducă la îmbolnăviri ale populației.
„Este regretabil că a trebuit să luăm această măsură, dar nu putem tolera o situație care provoacă disconfort și probleme comunităților din Birmingham”, a declarat John Cotton, liderul consiliului local al orașului.
Fotografii realizate de Reuters în această lună arată munți de gunoaie care se revarsă din tomberoane și containere, transformând orașul într-un peisaj insalubru.
Conflict de luni de zile între sindicat și autorități
Disputa dintre oraș și lucrătorii din salubritate datează din decembrie 2024, când sindicatul Unite the Union a anunțat că gunoierii vor intra în grevă în 2025. Motivul? Reducerile salariale, eliminarea plăților pentru ore suplimentare și desființarea unui post din cadrul serviciului de salubritate.
Autoritățile locale au transmis pe 28 martie că „toți lucrătorii au primit oferte pentru alte posturi cu același salariu, instruire pentru a deveni șoferi sau pachete de concediere voluntară”. Totodată, consiliul a susținut că postul eliminat reprezenta o povară financiară pentru bugetul orașului.
Sindicatul respinge aceste argumente și acuză autoritățile că impun cu forța reduceri salariale și retrogradări.
„Consiliul din Birmingham ar putea rezolva ușor acest conflict, dar pare hotărât să-și ducă planul de reduceri la capăt, indiferent de costuri”, a declarat Sharon Graham, secretarul general Unite the Union. „Chiar dacă asta înseamnă să cheltuie mai mult decât ar costa soluționarea grevei în mod echitabil, nu par să le pese”.
Autoritățile încearcă să intervină, dar muncitorii blochează eforturile
Greva, ajunsă deja în a treia săptămână, a făcut ca orașul să angajeze muncitori temporari pentru a strânge gunoiul. Însă, aceștia au fost împiedicați de gunoierii aflați în grevă, care au blocat accesul vehiculelor de salubrizare.
„Blocarea zilnică a depozitelor noastre de către protestatari înseamnă că nu putem scoate vehiculele pentru a colecta deșeurile de la rezidenți”, a transmis consiliul local într-un comunicat.
Prin declararea unui „incident major”, orașul speră să poată ocoli baricadele greviștilor și să curețe străzile. În schimb, sindicaliștii acuză autoritățile că încearcă să „spargă greva”.
Guvernul britanic monitorizează situația
Ministrul Comunitaților, Jim McMahon, a confirmat în Parlament că guvernul este la curent cu greva și urmărește îndeaproape situația.
„Există mecanisme bine stabilite pentru ca autoritățile locale să ceară sprijin dacă au nevoie, iar guvernul este pregătit să intervină dacă Birmingham solicită ajutor național”, a declarat oficialul britanic.
Românii din Birmingham, afectați de criză
Birmingham găzduiește una dintre cele mai mari comunități de români din Regatul Unit, alături de Londra și alte orașe mari. Se estimează că aproximativ 50.000 de români trăiesc aici, iar mulți dintre ei resimt direct efectele grevei.
Gunoiul neridicat afectează nu doar aspectul orașului, ci și calitatea vieții, crescând riscul de probleme de sănătate. Deocamdată, nu este clar când se va ajunge la un acord între muncitori și autorități, dar tensiunile dintre cele două părți continuă să crească.