O nouă atenționare ANM de vreme rea. Cod galben de lapoviță în Capitală, Călărași, Ialomița și Ilfov. Cât mai ține frigul: „Nu sunt temperaturi de luna aprilie”
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/O-noua-atentionare-ANM-de-vreme-rea.-Cod-galben-de-lapovita-in-Capitala.webp)
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni seara o avertizare nowcasting Cod galben pentru București, valabilă între ora 19:26 și ora 20:30. Avertizarea vizează precipitații mixte, intensificări de scurtă durată ale vântului și descărcări electrice, cu rafale ce pot atinge 45-50 km/h.
Avertizările nowcasting se emit pentru fenomene periculoase iminente și au o durată de maximum șase ore, conform ANM.
Cod galben de vreme severă: furtuni, vijelii și descărcări electrice în mai multe județe
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip Cod galben pentru fenomene meteo periculoase, care include precipitații mixte, rafale de vânt de până la 50 km/h și descărcări electrice.
În același interval de timp, sunt așteptate furtuni scurte, vijelii și instabilitate atmosferică accentuată în următoarele regiuni:
-
Județul Ialomița: Urziceni, Fierbinți-Târg, Coșereni, Manasia, Bărcănești, Dridu, Jilavele, Bărbulești, Ion Roată, Adâncata, Axintele, Armășești, Movilița, Alexeni, Sinești, Roșiori, Maia, Rădulești, Moldoveni, Drăgoești, Ciocârlia, Borănești;
-
Județul Călărași: Fundulea, Plătărești, Ileana, Sohatu, Sărulești, Gălbinași, Tămădău Mare, Belciugatele;
-
Județul Ilfov: zonele vor fi vizate de aceleași manifestări meteo periculoase.
Recomandăm locuitorilor din zonele afectate să fie prudenți și să urmărească actualizările meteo emise de ANM.
Ninsori și temperaturi sub normalul perioadei până joi
România se află în continuare sub informare de vreme severă, valabilă până joi, 11 aprilie. Potrivit meteorologului Florinela Georgescu, director de prognoză al ANM, temperaturile se mențin anormal de scăzute pentru această perioadă, iar în zonele montane se vor înregistra ninsori și depuneri de strat nou de zăpadă.
„Așteptăm ca la munte, în urma acestui episod cu temperaturi foarte scăzute, stratul de zăpadă să se mențină (…). În Carpații Orientali grosimile ajung la 114 cm, iar în Meridionali până la 70-80 cm”, a precizat Florinela Georgescu.
Unde mai sunt posibile ninsori și polei
Meteorologii avertizează că până joi seara este posibil să ningă nu doar în zona montană, ci și în Transilvania și Moldova, unde se pot semnala episoade scurte de ninsoare, lapoviță și polei.
„Este puțin probabil ca ninsorile să depună un strat consistent în zonele mai joase, dar precipitațiile sub formă de ninsoare nu vor lipsi”, a adăugat directorul ANM.
De la -10 grade la 20, în câteva zile
În următoarele nopți, minimele vor coborî în depresiunile estice ale Transilvaniei până la -10°C, iar maximele diurne se vor încadra între 0 și 10°C la nivel național.
„Nu sunt temperaturi de luna aprilie. Se aseamănă mai degrabă cu sfârșitul iernii, ținând cont că precipitațiile au toate formele – inclusiv aversă de ploaie”, a precizat Florinela Georgescu.
De Florii, temperaturi de peste 20 de grade
Veștile bune vin însă începând de vineri, când o masă de aer cald din Europa Centrală va aduce o încălzire semnificativă.
„Semnalele ar fi că în ziua de Florii și la începutul săptămânii viitoare, temperaturile ar putea depăși 20°C în multe regiuni ale țării”, a transmis meteorologul ANM.