08 apr. 2025 | 21:50

Noul mod de calcul al pensiilor speciale pentru magistrați. Ce schimbări sunt propuse în proietul depus în Parlament

Știri social
Noul mod de calcul al pensiilor speciale pentru magistrați. Ce schimbări sunt propuse în proietul depus în Parlament

Coaliția de guvernare revine cu o nouă încercare de reformare a sistemului pensiilor speciale, după ce proiectele anterioare nu au reușit să treacă de rigorile Curții Constituționale. De această dată, parlamentarii propun o modificare semnificativă în privința pensiilor magistraților, una care vizează atât cuantumul acestora, cât și vârsta de pensionare.

Proiectul de lege care vizează pensiile speciale

Potrivit proiectului de lege depus recent în Parlament, pensiile magistraților vor fi plafonate la 65% din media veniturilor brute realizate în ultimele șase luni de activitate. În prezent, pensiile speciale ale acestora ajung până la 80% din salariul de bază, ceea ce le transformă într-unele dintre cele mai mari din sistemul public.

Totodată, pentru magistrații care intră de acum înainte în sistem, vârsta de pensionare va fi majorată la 65 de ani – o schimbare notabilă, având în vedere că în prezent unii dintre ei se pot retrage din activitate la doar 48 de ani. Propunerea prevede o creștere graduală a vârstei de pensionare, care se va aplica progresiv celor care deja activează în sistemul juridic.

Conform proiectului, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii – inclusiv cei ai Curții Constituționale –, procurorii, magistrații-asistenți și alte categorii de personal de specialitate juridică vor putea beneficia de pensie de serviciu doar dacă au o vechime de minimum 25 de ani în funcții juridice. Această condiție nu se mai referă la vechimea generală în muncă, ci exclusiv la activitatea în domeniul juridic, marcând o delimitare clară față de reglementările anterioare.

Inițiatorii speră ca prin adoptarea acestui nou cadru legislativ să deblocheze tranșele de bani suspendate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În prezent, plata a 230 de milioane de euro este blocată de Comisia Europeană, din cauza nefinalizării reformei privind pensiile speciale. Dacă legea va trece de votul parlamentar și va primi aviz favorabil de la Curtea Constituțională, România va bifa un nou punct important în drumul său către fondurile europene.

CSM nu a fost consultat cu privire la modificări

Totuși, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis că nu a fost consultat în privința acestui proiect, subliniind că orice modificare care vizează drepturile magistraților trebuie făcută doar în urma unui dialog onest și cu respectarea normelor constituționale.

În sprijinul noii inițiative legislative vine și fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu, care consideră că noul text este mai bine formulat decât cel anterior și are șanse mari să treacă de controlul de constituționalitate. Acesta a afirmat că nu este firesc ca magistrații să se pensioneze la o vârstă atât de tânără, când sunt în plină maturitate profesională.

Potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Pensii, în decembrie 2024, peste 5.600 de magistrați beneficiau de pensii speciale, cu o pensie medie lunară de 25.184 de lei.

Între timp, pentru a mai debloca o altă tranșă de 400 de milioane de euro din PNRR, Guvernul a adoptat noi criterii de selecție pentru conducerea Agenției de Monitorizare a Întreprinderilor Publice, care vor fi aplicate și în companiile de stat.