Nouă portiță fiscală: firmele românești pot să scape legal de plata TVA-ului
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/firmele-romanesti-pot-sa-scape-legal-de-plata-TVA-ului.jpg)
Potrivit prevederilor unui proiect al Ministerului de Finanțe, urmează să fie majorat plafonul de la care firmele devin plătitoare de TVA. Această decizie va avea un impact major în sectorul privat românesc, urmând ca zeci de mii de firme să scape de plata acestei taxe.
Scade plafonul TVA pentru firmele românești
Vești bune pentru antreprenorii din România! Pragul de la care o firmă devine plătitoare de TVA va crește de la 300.000 de lei la 395.000 de lei, conform unui proiect care aliniază legislația națională la reglementările europene.
Această schimbare înseamnă că multe afaceri mici vor putea rămâne în afara sistemului de TVA, reducând astfel birocrația și sarcinile administrative.
Dar asta nu e tot! Noile prevederi aduc și un avantaj major pentru micii antreprenori care vor să se extindă peste granițe. Dacă o firmă din România are o cifră de afaceri anuală sub 100.000 de euro la nivel de Uniune Europeană, va putea beneficia de regimul special de scutire de TVA și în alte state membre. Desigur, cu o condiție importantă: veniturile generate în țara respectivă să nu depășească plafonul de scutire aplicabil acolo.
Practic, această modificare oferă un cadru mai flexibil pentru afacerile mici, permițându-le să își optimizeze costurile și să își gestioneze mai eficient taxele. Este un pas înainte pentru mediul de business local, care va avea mai multă libertate de manevră în raport cu obligațiile fiscale, atât pe plan intern, cât și internațional.
Statul pierde peste 1 miliard de lei, dar poate câștiga din alte taxe și impozite
Conform unei ample analize a specialiștilor Termene.ro,”cu noul prag, statul ar pierde 1,1 miliarde de lei încasări la stat din TVA”.
Totuși, notează sursa citată, statul „ar trebui să câștige din alte taxe și impozite. Dacă în 2023, veniturile din impozitarea profitului a fost de 150 de milioane de lei, după majorarea pragului pentru TVA, dar și după scăderea pragului pentru microîntreprinderi, statul ar trebui să încaseze din profit minimum 500 de milioane de lei, cu 350 de milioane de lei în plus.
Trăgând linie, statul ar renunța la venituri sigure de 1,1 miliarde de lei pentru a câștiga impozite ipotetice pe profit de 350 de milioane de lei în plus. Rezultă că bugetul de stat ar pierde 750 de milioane de lei”.
Impactul asupra sectorului românesc de business este unul semnificativ. Experții vorbesc despre aproape 32.000 de firme care se vor încadra în noile condiții.