Nori iridescenți pe Marte: imagini spectaculoase surprinse de roverul Curiosity
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/nori-marte.jpg)
NASA a publicat imagini uimitoare cu nori iridescenți care plutesc pe cerul marțian la crepuscul, capturate de roverul Curiosity. Aceste formațiuni rare, compuse din gheață de dioxid de carbon, reflectă lumina soarelui chiar și atunci când suprafața planetei se află în întuneric. Observarea și studierea acestor nori pot oferi indicii importante despre climatul și atmosfera lui Marte, ajutând oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum se formează și evoluează aceștia.
Norii de pe Marte pot părea surprinzător de asemănători cu cei de pe Pământ, formând modele spectaculoase pe cer. Într-un nou videoclip realizat dintr-o serie de imagini capturate de roverul Curiosity pe 17 ianuarie, se pot observa nori roșiatici și verzui plutind în atmosfera marțiană. Aceste nori sunt clasificați drept „noctilucenți”, adică se află atât de sus în atmosferă încât rămân iluminați de soare chiar și după apus.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/videoframe_8746-800x450.png)
NASA a publicat imagini uimitoare cu nori iridescenți de pe Marte
În imaginile obținute de camera roverului, norii apar la o altitudine de 60 până la 80 de kilometri deasupra suprafeței planetei, unde temperaturile scăzute permit condensarea dioxidului de carbon în particule de gheață. Pe măsură ce coboară, aceste cristale se transformă în plutiri albicioase care, înainte de a ajunge la 50 km altitudine, se evaporă din cauza temperaturilor mai ridicate.
Misterul norilor de crepuscul și impactul asupra atmosferei lui Marte
Aceasta este a patra oară când roverul Curiosity a reușit să observe astfel de nori pe Marte, eveniment care pare să aibă loc regulat, în primele luni de toamnă din emisfera sudică a planetei. Norii au fost detectați pentru prima dată în 1997 de sonda Pathfinder, care se afla la nord de ecuatorul marțian.
O descoperire interesantă este faptul că Perseverance, celălalt rover activ al NASA, care explorează Craterul Jezero în emisfera nordică a planetei, nu a detectat niciun astfel de nor de crepuscul de la aterizarea sa în 2021. De asemenea, Curiosity nu a observat aceste nori timp de aproape șapte ani după aterizarea sa în Craterul Gale în 2012.
Mark Lemmon, un om de știință de la Space Science Institute din Colorado, explică faptul că nu era de așteptat ca dioxidul de carbon să se condenseze în această regiune a planetei. Așadar, trebuie să existe un factor care răcește suplimentar atmosfera, permițând formarea acestor nori unici. O posibilă explicație ar fi influența undelor gravitaționale atmosferice, care ar putea răci suficient aerul încât să înghețe moleculele de CO₂.
Viitorul cercetărilor asupra norilor marțieni
În septembrie anul trecut, oamenii de știință au publicat cea mai detaliată hartă a norilor marțieni, realizată pe baza a două decenii de observații ale sondei Mars Express a Agenției Spațiale Europene (ESA). Această hartă a evidențiat o varietate impresionantă de formațiuni norilor, incluzând unele structuri complet diferite de cele de pe Pământ.
De ce norii noctilucenți sunt vizibili doar în anumite regiuni ale planetei rămâne un mister, dar cercetătorii speră că, prin studierea detaliată a lor, vor putea înțelege procesele atmosferice de pe Marte. Descoperirile viitoare ar putea aduce răspunsuri nu doar despre dinamica atmosferei marțiene, ci și despre posibilitatea susținerii vieții sau despre modul în care planeta a evoluat de-a lungul timpului.
Până atunci, imaginile spectaculoase surprinse de Curiosity continuă să ofere o fereastră unică către cerul lui Marte, dezvăluind fenomene atmosferice misterioase și frumusețea inconfundabilă a planetei roșii.