Negocieri de pace Rusia – SUA. A fost o întâlnire constructivă, spun oficialii. „Nu ne puteam aştepta să fie mai bine de atât. Trump l-a sunat deja pe Zelenski” Update
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/Negocieri-de-pace-Rusia-SUA.-Lavrov-a-anuntat-ca-Moscova-nu-cedeaza-nimic.-Acuzatiile-aduse-de-Zelenski-lui-Trump.jpg)
Update marţi, 18 februarie 2025, ora 15:20. Consilierul pentru securitate națională al Statelor Unite ale Americii, Michael Waltz a făcut o serie de declarații după discuțiile cu partea rusă:
„Există câteva principii de bază. Acesta trebuie să fie un sfârșit permanent al războiului, și nu un sfârșit temporar, așa cum am văzut în trecut. Realitatea practică este că se va discuta despre teritoriu și despre garanții de securitate. Acestea sunt elementele de bază fundamentale care vor sta la bază și vor sta la baza oricărui tip de discuție. Nu ne puteam aştepta să fie mai bine de atât. Trump l-a sunat deja pe Zelenski””, a spus oficialul.
Tammy Bruce, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, despre întâlnire:
- Rubio și Lavrov au convenit o cooperare viitoare în chestiuni precum interese geopolitice reciproce, oportunități economice și de investiții istorice care să reiasă din încheierea conflictului din Ucraina.
- Statele Unite și Rusia s-au înțeles să rezolve chestiunile „iritante” din relația lor
- Rubio și Lavrov au convenit să constituie echipe la nivel înalt care să înceapă să lucreze pe calea încheierii războiului din Ucraina cât de curând posibil.
- Un telefon după o singură întâlnire nu este suficient pentru instaurarea unei păci de durată.
„Cred că este prea devreme să vorbim despre compromisuri, putem spune că părțile au început să comunice între ele, au început să se asculte reciproc, au început dialogul”, a afirmat Kirill Dmitriev, după încheierea discuțiilor din capitala saudită Riad.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Discuțiile privind sfârșitul războiului din Ucraina iau o nouă turnură, odată cu organizarea primelor negocieri între Rusia și Statele Unite, programate marți la Riad, Arabia Saudită. Cu toate acestea, absența Ucrainei și a reprezentanților europeni ridică semne de întrebare asupra viabilității acestor discuții. În timp ce Moscova își menține poziția fermă de a nu ceda teritorii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză SUA că încearcă să îi facă pe plac lui Vladimir Putin și avertizează că nu va accepta orice înțelegere de pace.
Negocieri fără Ucraina: O soluție sau un eșec anunțat?
Negocierile dintre Washington și Moscova, care se vor desfășura la Riad, reprezintă un prim pas concret în încercarea de a găsi o soluție diplomatică la conflictul care durează de aproape trei ani. Delegația americană este condusă de secretarul de stat Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și trimisul special pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff.
Pe de altă parte, Rusia va fi reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov și asistentul președintelui Vladimir Putin, Yuriy Ushakov. Un oficial saudit a declarat pentru CNN că regatul nu va fi doar gazda discuțiilor, ci va juca și un rol activ în medierea negocierilor. Consilierul de securitate națională al Arabiei Saudite va conduce echipa saudită implicată în discuții.
Totuși, Ucraina nu a fost invitată la aceste discuții și a anunțat deja că nu va recunoaște niciun rezultat obținut în absența sa. Volodimir Zelenski a declarat că negocierile dintre Rusia și SUA nu au nicio valoare pentru Ucraina și că orice acord semnat fără implicarea Kievului va fi considerat nul.
Lavrov: „Rusia nu va ceda teritorii”
Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a afirmat că Moscova nu are nicio intenție de a renunța la teritoriile ocupate în Ucraina, subliniind că Rusia nu acceptă nicio prezență europeană la negocieri. „Dacă se pun la masa negocierilor cu intenția de a continua războiul, atunci de ce i-am invita?”, a declarat Lavrov.
Diplomatul rus a exclus orice concesii teritoriale și a afirmat că aceste discuții trebuie să fie axate pe o „normalizare” a relațiilor dintre Rusia și Statele Unite. „Îi vom asculta pe interlocutorii noștri americani și, desigur, vom fi pregătiți să reacționăm. Îi vom informa pe liderii noștri, care vor lua decizii privind pașii următori”, a precizat Lavrov.
Într-un interviu acordat canalului german ARD, Volodimir Zelenski a criticat poziția SUA, susținând că Washingtonul încearcă să obțină un succes rapid în conflict, chiar dacă acest lucru înseamnă concesii în fața lui Putin. „Noi nu vom semna orice pentru a fi aplaudați. Noi vom recupera tot”, a declarat Zelenski, reiterând că Ucraina nu va accepta compromisuri teritoriale.
Întrebat dacă ar renunța la președinție pentru a facilita un acord de pace, liderul ucrainean a spus că este „gata să facă tot” pentru „o pace durabilă și puternică”. În timp ce negocierile au loc în Arabia Saudită, Zelenski și soția sa se află într-o vizită oficială în Turcia, unde discută despre schimburile de prizonieri și securitatea alimentară.
Rolul Arabiei Saudite și poziția lui Trump
Negocierile de la Riad vin la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, în cadrul căreia cei doi lideri au convenit asupra necesității unor discuții directe. Trump a sugerat anterior că Arabia Saudită ar putea juca un rol esențial în medierea conflictului și și-a exprimat speranța că Ucraina va deveni parte a procesului de negociere într-o etapă ulterioară.
Keith Kellog, emisarul lui Trump, a declarat că va merge la Kiev pentru a explora posibilitatea unei negocieri „pe două segmente”, în care Ucraina să fie implicată ulterior. Cu toate acestea, europenii sunt sceptici în privința acestui plan și se tem că ar putea fi excluși complet din procesul decizional.
În timp ce negocierile ruso-americane au loc, Uniunea Europeană încearcă să își consolideze sprijinul pentru Ucraina. Liderii europeni s-au întâlnit la Paris pentru a discuta despre securitatea continentului și despre livrările suplimentare de armament către Kiev. UE își propune să trimită Ucrainei cel puțin 1,5 milioane de obuze de artilerie, rachete de precizie și drone în 2025, însă există dificultăți în obținerea unanimității, având în vedere opoziția Ungariei, care rămâne apropiată de Rusia.
De asemenea, premierul britanic Keir Starmer a sugerat că Regatul Unit ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a asigura implementarea unui tratat de pace, dacă acest lucru va deveni necesar.