26 mart. 2025 | 23:36

Ne-au promis că strâng cureaua și au făcut-o! Guvernul se laudă: „Cheltuim mai puțin și încasăm mai bine”

BANI
Ne-au promis că strâng cureaua și au făcut-o! Guvernul se laudă:
Ne-au promis că strâng cureaua și au făcut-o

România are cel mai mare deficit guvernamental din rândul statelor membre ale Uniunii Europene. În acest context, Guvernul și-a asumat răspunderea de a reduce gaura din vistierie, strângând cureaua. Conform celor mai recente declarații date pe această temă, se pare că efectele deja se văd.

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, susține că efectele măsurilor luate de stat pentru a reduce cheltuielile publice au început să-și facă simțite efectele.

Conform oficialul de la Palatul Victoria, România are un nivel al cheltuielilor publice mai mic în raport cu cifrele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. În paralel, ministrul spune că au crescut încasările.

”Cheltuim mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar încasările cresc”, a spus ministrul Finanțelor.

Statul și-a redus cheltuielile

Șeful Finațelor a raportat că primele două luni din 2025 arată o reducere a cheltuielilor de funcţionare de 5% la nivelul bugetului de stat şi de aproape 4% la nivelul autorităţilor locale. Cu excepţia cheltuielilor pentru sănătate, instituţiile statului au cheltuit cu 380 de milioane de lei mai puţin pe bunuri şi servicii, comparativ cu primele două luni din 2024.

Conform cifrelor înaintate de șeful Finanțelor, în primele două luni din 2025, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 30,24 miliarde de lei, echivalent cu 1,58% din PIB. Deși suma este mai mare decât cea din aceeași perioadă a anului trecut (28,99 miliarde de lei), raportată la PIB, deficitul este ușor mai mic față de 1,64% în 2024. Pe de altă parte, încasările din TVA au înregistrat o creștere semnificativă, depășind 25 de miliarde de lei în primele două luni din 2025, semnalând o îmbunătățire a colectării.

”Execuţia bugetului pe primele două luni oferă o imagine de moment, dar corectarea deficitului bugetar este un proces de lungă durată. Trebuie să rămânem fermi în angajamentul nostru de a ne încadra în deficitul de 7% şi de a stimula creşterea economica prin investiţii. Frânarea ritmului de cheltuieli şi îmbunătăţirea serviciilor publice rămân priorităţi absolute, pentru care avem nevoie de un efort susţinut din partea tuturor instituţiilor statului”, a mai declarat ministrul Finanţelor.

Drumul până la stabilitate financiară rămâne unul lung

Reducerea deficitului bugetar nu este un sprint, ci un maraton economic, iar primele semne arată că România începe să țină frâiele cheltuielilor mai strâns. Deși drumul până la stabilitate financiară este lung, cifrele din primele două luni din 2025 indică un pas în direcția corectă: mai puține cheltuieli de funcționare și o colectare mai eficientă a veniturilor.

Rămâne de văzut dacă acest trend se va menține pe tot parcursul anului, însă un lucru este cert – echilibrul bugetar nu se obține peste noapte, ci prin măsuri ferme și consecvente.