13 mai 2025 | 13:27

Moneda românească pe care se cer peste 17.000 de lei. Are un detaliu care o face valoroasă

BANI
Moneda românească pe care se cer peste 17.000 de lei. Are un detaliu care o face valoroasă

Monedele vechi sau emise în ediții limitate de către Banca Națională a României (BNR) sunt tot mai căutate de colecționari, iar valoarea lor poate depăși cu mult suma nominală înscrisă pe ele. În acest context, o piesă rară a ajuns recent în centrul atenției pe platformele de vânzare online: o monedă de aur dedicată Reginei Maria și Regelui Ferdinand, emisă în anul 2019, pentru a marca simbolic desăvârșirea Marii Uniri.

Moneda se vinde cu peste 17.000 de lei

Această monedă specială poartă denumirea oficială „Moneda din aur: Desăvârșirea Marii Uniri – Regina Maria” și are caracteristici tehnice care o plasează în categoria pieselor de colecție de top. Realizată din aur pur, moneda are o valoare nominală de 500 lei, un diametru de 35 mm și o greutate exactă de 31,103 grame, echivalentul unei uncii troy, standardul internațional pentru metalele prețioase.

Detaliul care o face deosebit de valoroasă este reprezentarea emblematică a cuplului regal – Regina Maria și Regele Ferdinand – două figuri centrale ale istoriei României moderne, asociate cu realizarea Marii Uniri din 1918. Piesa este completată de un finisaj de calitate excepțională, fiind încapsulată și păstrată în stare impecabilă, după cum precizează și anunțul de vânzare.

Moneda este în stare impecabilă, fiind încapsulată. Vine însoțită de factura prin care a fost achiziționată”, se menționează în descrierea publicată de vânzător, care solicită pentru ea suma de 17.500 de lei. Acest preț nu este deloc surprinzător pentru cunoscători, având în vedere tirajul extrem de redus cu care a fost emisă moneda și simbolistica sa națională puternică.

Moneda românească pe care se cer peste 17.000 de lei. Are un detaliu care o face valoroasă

Moneda a fost emisă în anul 2019

Alte monede valoroase emise de BNR

BNR lansează anual monede comemorative, fie din aur, argint sau aliaj de cupru-nichel, dedicate unor momente importante din istoria țării sau personalităților marcante. Tirajul limitat și detaliile artistice transformă rapid aceste piese în obiecte de colecție, cu valoare de piață în creștere.

Printre monedele care s-au remarcat în ultimii ani se numără:

  • Moneda din aur dedicată Centenarului Marii Uniri (2018) – cu o valoare nominală de 100 de lei, această monedă a avut un tiraj limitat la doar câteva sute de exemplare, fiind rapid epuizată.
  • Seria dedicată domnitorilor români, cu figuri precum Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul, emisă între 2010 și 2015, care se vinde acum la prețuri mult peste valoarea nominală.
  • Monedele cu tematică religioasă sau arhitecturală, precum cea dedicată Mănăstirii Voroneț.

Pentru colecționari, aceste monede nu sunt doar investiții financiare, ci și simboluri ale identității și memoriei naționale. În timp ce piața numismatică din România este încă în dezvoltare, interesul crescut pentru astfel de piese arată o apreciere tot mai mare față de istoria și valorile românești.