29 mart. 2025 | 15:02

Modificare în Codul Rutier. O regulă din trafic pe care mulți o ignoră ar putea deveni obligatorie

ACTUALITATE
Modificare în Codul Rutier. O regulă din trafic pe care mulți o ignoră ar putea deveni obligatorie
O regula de bun simt ar putea fi introdusa in Codul Rutier

Parlamentarii propun o modificare importantă în Codul Rutier, inspirată din legislația rutieră a unor țări europene precum Germania, Austria, Olanda și Elveția. Aceasta vizează introducerea obligativității aplicării „regulii fermoarului”, o practică menită să fluidizeze traficul în situațiile în care o bandă de circulație se îngustează sau este blocată.

”Regula fermoarului” ar putea fi introdusă în Codul Rutier

Regula fermoarului se aplică atunci când un drum cu două sau mai multe benzi se restrânge la una singură, fie din cauza unor lucrări, a unor mașini parcate, fie din alte motive care împiedică circulația normală. Conform noii propuneri, șoferii de pe banda liberă vor fi obligați să permită, pe rând, integrarea în trafic a autovehiculelor de pe banda blocată. Această metodă de circulație ajută la evitarea ambuteiajelor și la menținerea unui flux de trafic constant.

Pentru a asigura respectarea noii prevederi, proiectul de lege introduce și sancțiuni pentru cei care ignoră această regulă. Nerespectarea „regulii fermoarului” va fi sancționată cu între 2 și 3 puncte amendă, încadrându-se la clasa I de sancțiuni. Cu toate acestea, rămâne de stabilit exact modul în care vor fi aplicate aceste sancțiuni și cum vor fi monitorizate încălcările.

Provocările implementării în România

Deși regula este deja funcțională în mai multe țări europene, în România, aplicarea sa ar putea întâmpina dificultăți. În prezent, mulți șoferi nu sunt obișnuiți cu acest tip de comportament și preferă să forțeze intrarea pe banda rămasă liberă, ceea ce duce la conflicte în trafic.

În special în marile orașe, precum București, unde traficul este extrem de aglomerat și șoferii sunt mereu pe grabă, adoptarea unei astfel de reguli ar putea necesita o perioadă de adaptare.

Campanii de informare pentru șoferi

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, autoritățile vor trebui să deruleze campanii ample de informare, astfel încât șoferii să fie conștienți de noua regulă și să înțeleagă cum trebuie să procedeze în trafic. Implementarea eficientă a acestei măsuri va depinde nu doar de sancțiuni, ci și de educația rutieră și de acceptarea acestei reguli de către participanții la trafic.

Proiectul urmează să fie dezbătut în Parlament, iar dacă va primi undă verde, România va face un pas important către alinierea la standardele europene în materie de circulație rutieră.

Titi Aur vorbește de ani buni despre ”regula fermoarului”

Titi Aur, cunoscutul expert în conducere defensivă și multiplul campion de raliuri, vorbește de ani buni despre ”regula fermoarului” și cum nu este ea predată deloc de către instructorii auto care îi învață regulile pe viitorii șoferi.

„În regulamentul de circulație, prioritatea este reglementată și o știe toată lumea. În practică, sunt situații în care trebuie să respectăm altfel de prioritate. În conducerea defensivă, vorbim de regula fermoarului. Ce înseamnă asta? Când trebuie să de pe două benzi pe o bandă, din diferite motive (accident, lucrări) sau se îngustează drumul din diferite motive, conform regulii de circulație, unii au prioritate, alții nu au prioritate. Conform regulii fermoarului de conducere defensivă, trebuie să intre unul din stânga, unul din dreapta și tot așa. În alte țări, această regulă este regulă de circulație, la noi este doar regulă de conducere defensivă”, spunea Titi Aur.