28 feb. 2025 | 20:02

Mica Toscana de România, locul în care te simţi ca în Italia. Viile, dealurile şi clădirile istorice te cuceresc pe loc

Știri social
Mica Toscana de România, locul în care te simţi ca în Italia. Viile, dealurile şi clădirile istorice te cuceresc pe loc
Peisaje de vis in Mica Toscana de Romania

Mulți români visează la peisajele idilice ale Italiei, la dealurile acoperite de vii și la vinurile sale rafinate, fără să știe că o experiență similară îi așteaptă chiar aici, în inima României. Supranumită „Mica Toscana a României”, Valea Târnavelor cucerește tot mai mulți turiști, atrași de farmecul său autentic.

Peisaje de vis în Mica Toscana de România

Poate nu știați, dar România se numără printre cei mai mari producători de vin din lume, ocupând locul 13 la producție și 14 la consum, cu aproape 200.000 de hectare de viță-de-vie. Cu un astfel de potențial, nu e de mirare că pe dealurile blânde ale Transilvaniei se regăsesc podgorii care rivalizează cu cele din Italia. Valea Târnavelor a devenit în ultimii ani un punct de atracție pentru iubitorii de vin și peisaje spectaculoase, cucerind nu doar inimile localnicilor, ci și pe cele ale turiștilor străini.

Vița-de-vie crește aici de mii de ani, încă din vremea romanilor, fiind cultivată și de maghiarii și sașii care s-au stabilit în zonă. În urmă cu două decenii, un antreprenor italian a descoperit această oază de frumusețe și i-a recunoscut asemănarea izbitoare cu regiunea sa natală, Toscana. Așa a luat naștere Crama Villa Vinea, un loc unde vinul devine artă, iar peisajele îți taie răsuflarea.

12 soiuri de struguri

Pe cele 62 de hectare ale cramei se cultivă 12 soiuri de struguri, atât autohtone, cât și internaționale, beneficiind de un sol fertil și un climat blând. Vizitatorii pot savura vinuri alese, acompaniate de platouri cu brânzeturi și mezeluri fine, în timp ce admiră priveliștea fermecătoare a dealurilor nesfârșite.

Mica Toscana a României se află la doar câțiva kilometri de Târgu Mureș, un oraș cu un farmec aparte. Străduțele sale pitorești te îndeamnă la plimbare, iar Piața Trandafirilor îți oferă o adevărată lecție de arhitectură, prin clădirile sale în stil baroc, neoclasicist și secesionist.

O vizită în Târgu Mureș nu poate fi completă fără o oprire la Cetatea medievală din secolul al XV-lea, care adăpostește Biserica Reformată și Muzeul de Istorie și Arheologie. Iar dacă vrei să descoperi un exemplu superb al stilului Belle Époque, Palatul Culturii te așteaptă să-i treci pragul.

Pentru cei care călătoresc cu familia, Grădina Zoologică este locul ideal pentru o zi de relaxare în mijlocul naturii. În apropiere, Salina Praid și stațiunea Sovata își întâmpină vizitatorii cu aerul lor vindecător, iar iubitorii de istorie pot explora castelele și conacele din împrejurimi. Așadar, înainte de a căuta farmecul Toscanei departe de casă, dă-ți șansa de a descoperi peisajele din România.