19 feb. 2025 | 10:50

Metaversul lui Zuckerberg, în derivă: reclama care a stârnit hohote de râs VIDEO

TEHNOLOGIE
Metaversul lui Zuckerberg, în derivă: reclama care a stârnit hohote de râs VIDEO
O grafică jenantă și animații ratate

Meta a lansat recent o reclamă pentru Horizon Worlds, platforma sa de realitate virtuală, și, în loc să atragă utilizatori, a devenit rapid subiect de ridiculizare online. Videoclipul, care a fost postat pe Instagram și ulterior șters, prezenta avataruri ciudate, prost animate, discutând despre despărțiri într-un cerc de scaune, într-un scenariu absurd inspirat aparent de Ziua Îndrăgostiților.

Având în vedere că Meta a investit peste 60 de miliarde de dolari în Reality Labs din 2020 până acum, nivelul scăzut al calității este incredibil. De la grafica rudimentară și animațiile rigide până la vocea artificială a personajelor, totul pare mai degrabă un proiect eșuat al unui elev dintr-o școală de arte digitale, decât un produs al unei companii cu o capitalizare de peste un trilion de dolari.

Principala problemă a reclamei este calitatea vizuală dezastruoasă. Avatarurile din Horizon Worlds sunt low-poly, cu proporții bizare și mișcări stângace. Mai ales brațele personajelor par să fie total desprinse de coate, atârnând într-un mod nenatural, ceea ce evidențiază limitările controlerelor Meta Quest.

În plus, decorul este extrem de banal și gol, lipsind elementele care ar trebui să definească o lume virtuală captivantă. Spre deosebire de promisiunile grandioase făcute de Mark Zuckerberg despre viitorul metaversului, ceea ce vedem în această reclamă arată mai degrabă ca un proiect abandonat.

Situația este atât de ridicolă încât utilizatorii de pe rețelele sociale au început să-și bată joc de metaversul Meta. „Meta nu înțelege deloc cum vor oamenii să fie reprezentați în lumi virtuale”, a comentat un utilizator de pe X (fostul Twitter). „Cine vrea să fie un om plictisitor în metavers când posibilitățile sunt infinite?”

O strategie care nu dă roade

Meta și Zuckerberg continuă să susțină că metaversul este „viitorul internetului”, însă, după trei ani și pierderi de 70 de miliarde de dolari, progresul este dezamăgitor. În locul unei lumi virtuale dinamice și spectaculoase, Horizon Worlds a ajuns un spațiu gol, populat în principal de copii care țipă și avataruri stridente.

Problemele nu sunt noi. Încă din 2022, Zuckerberg a fost criticat după ce a postat un „selfie” în Horizon Worlds, în care arăta o versiune rudimentară a sa, cu fundalul format dintr-o variantă ieftină 3D a Turnului Eiffel și a catedralei Sagrada Familia. În loc să demonstreze progresele tehnologice ale metaversului, imaginea a devenit rapid un meme viral despre eșecul ambițiilor Meta.

Chiar dacă Zuckerberg a promis, în cadrul unei conferințe pentru investitori din ianuarie, că Horizon Worlds va deveni în sfârșit un spațiu vizual impresionant în 2024, realitatea este departe de aceste așteptări. Nici măcar cea mai recentă reclamă nu a reușit să arate o versiune convingătoare a metaversului, ci doar a adăugat un nou capitol rușinos în istoria proiectului.

Un viitor incert pentru metavers

Meta pare să fi pierdut direcția cu metaversul, iar această reclamă ștersă rapid de pe Instagram este un nou semn al dificultăților pe care compania le întâmpină. Deși Zuckerberg insistă că Reality Labs va aduce inovații revoluționare, rezultatele de până acum sunt dezamăgitoare.

Pe măsură ce Meta își mută atenția către inteligența artificială, există șanse mari ca proiectul Horizon Worlds să fie marginalizat și, eventual, să dispară complet. Cu atât mai mult cu cât utilizatorii nu par interesați să intre într-un metavers care arată și se simte ca o platformă învechită.

Dacă Meta nu reușește să livreze experiențe convingătoare, s-ar putea ca metaversul să rămână doar o promisiune nerealizată, iar Zuckerberg să fie nevoit să accepte că pariul său de miliarde de dolari a fost un eșec colosal.