Mașini electrice vs. mașini pe combustie internă: Ce alegi atunci când vine vorba despre fiabilitate, potrivit unui studiu
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/cat-de-fiabile-sunt-masinile-electrice.jpg)
Într-o analiză amplă realizată de ADAC, cea mai mare organizație de asistență rutieră din Europa, mașinile electrice au demonstrat o fiabilitate superioară față de modelele pe motorină sau benzină.
Studiul sugerează că, deși mașinile electrice sunt mai puțin expuse la defecțiuni, ambele tipuri au un punct slab comun: bateriile de 12 volți, scrie CarScoops.
Mașinile electrice promit să se defecteze mai rar
Pe măsură ce tot mai multe mașini electrice își fac loc pe drumurile din Europa, un raport realizat de ADAC a oferit pentru prima dată date suficiente pentru a evalua fiabilitatea acestora în comparație cu mașinile pe combustie internă.
Rezultatele studiului, bazate pe intervențiile echipelor ADAC în urma a 3,6 milioane de incidente rutiere, arată o performanță remarcabilă a mașinilor electrice în ceea ce privește fiabilitatea.
Pentru autoturismele înregistrate între 2020 și 2022, numărul de defecțiuni la 1.000 de mașini a fost semnificativ mai mic la mașinile electrice (4,2 defecțiuni/1.000 mașini), comparativ cu modelele pe combustie internă (10,4 defecțiuni/1.000 mașini).
Statisticile sugerează nu doar o fiabilitate superioară a mașinilor electrice, ci și o tendință de creștere a acestora pe măsură ce popularitatea lor continuă să crească.
În 2024, ADAC a reușit să tragă o concluzie solidă, confirmând că mașinile electrice sunt mai puțin predispuse la defecțiuni decât cele pe combustie internă, având chiar mai puține intervenții din partea echipelor de asistență rutieră, comparativ cu modelele tradiționale.
Bateriile de 12 volți, o slăbiciune des întâlnită
Un aspect surprinzător al acestui studiu a fost identificarea aceleași probleme tehnice comune atât pentru mașinile electrice, cât și pentru cele pe combustie: bateriile de 12 volți.
Bateriile sunt esențiale pentru funcționarea sistemelor electrice de bază ale unei mașini, iar defecțiunile acestora au fost implicate în aproximativ 50% dintre incidentele rutiere cu mașinile electrice și 45% dintre cele cu mașini pe combustie internă.
Acest tip de defecțiune reprezintă o problemă comună pentru ambele tipuri de mașini și reprezintă o provocare în special pentru sistemele de pornire și alimentare ale acestora.
Deși ambele tipuri de mașini suferă din cauza bateriilor de 12 volți, este de menționat că acest tip de defecțiune nu are un impact major asupra performanței generale a mașinii, iar remedierea sa poate fi realizată rapid.
Ce probleme mai au mașinile electrice?
Deși mașinile electrice au performanțe mai bune în ceea ce privește fiabilitatea față de modelele pe combustie, ele nu sunt complet lipsite de probleme.
În mod surprinzător, una dintre principalele provocări cu care se confruntă mașinile electrice este legată de anvelope.
Conform studiului ADAC, în medie, pentru fiecare 1.000 de mașini electrice, 1,3 intervenții au fost necesare din cauza problemelor la anvelope.
Vorbim, astfel, despre un număr mai mare decât cel raportat pentru mașinile pe combustie internă, unde doar 0,9 intervenții pentru 1.000 de mașini au fost legate de anvelope.
Totuși, este important de spus că această problemă pare să afecteze mai mult modelele de EV mai vechi, iar noile modele nu par să sufere de această defecțiune.
În general, mașinile electrice sunt mult mai simple din punct de vedere mecanic decât cele cu motoare pe combustie, având mai puține piese care pot suferi defecțiuni majore, cum ar fi sistemul complex de propulsie al unui motor pe combustie sau necesitatea schimbării periodice a uleiului. Aceste caracteristici le fac, în general, mai fiabile pe termen lung.